Kuinka välttyä yllättäviltä terveydenhoitokuluilta?
Ulkomaille työn perässä lähtevän on syytä tarkistaa jo kotimaassa, kuinka vieraan maan terveydenhuoltojärjestelmä toimii ulkomaalaisten osalta tarpeen vaatiessa. Yllättävä sairastuminen voi verottaa huimasti alkuajoiksi varattua käteiskassaa, jos terveysasioita ei ole hoitanut etukäteen.
EU:n alueella 1.6.2004 käyttöön otettu eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa tilata ennen matkaan lähtemistä paikallisesta KELA:n toimistosta. Kortti on maksuton ja sen saa viikon kuluessa hakemisesta. Sairaanhoitokortin nojalla työnhakijalla on oikeus saada välitöntä hoitoa ja korvaus saamastaan hoidosta EU- ja ETA-maiden sekä Sveitsin alueilla. Näiden alueiden ulkopuolisissa maissa työnhakijalla voi olla mahdollisesti oikeus hoitoon sekä siitä saataviin korvauksiin, mutta asia on syytä tarkistaa ennen lähtöä, koska eri mailla on asiasta erilaisia säädöksiä. Sairaanhoitokortin kanssa matkaavankin on syytä varautua siihen, etteivät kaikki alalla työskentelevätkään ole vielä nähnet korttia, sillä se vielä melko uusi. Mahdollisten väärinkäsitysten välttämiseksi kortinhaltijan onkin syytä itse opiskella kortin ehdot tarkasti voidakseen vedota niihin tarpeen vaatiessa ja ongelmien ilmetessä.
Monissa maissa on saatavilla myös yksityisiä vakuutuksia, jotka kattavat sairastumisesta aiheutuvat kulut kokonaan. Joissakin maissa sellaisen vakuutuksen ottaminen saattaa olla suositeltavaa. Vakuutuksen ottaminen on tavallisesti kokonaan työntekijän tai -hakijan omalla vastuulla.
Mikäli työntekijä tai -hakija sairastuu ulkomailla ja tarvitsee lääkäripalveluja, hänen on syytä tarkistaa ensin, että lääkäri työskentelee kyseisen maan sairasvakuutusjärjestelmän puitteissa. Monissa maissa on nimittäin paljon terveydenhuoltopalveluja, jotka eivät ole järjestelmän piirissä, ja joita käyttäessään henkilö on itse vastuussa kaikista aiheutuneista kuluista.
Virallisen sosiaaliturvan mukaisesti veloittavista yksiköistä saa yleensä tietoa maassa toimivista sairasvakuutuslaitoksista tai -kassoista. Myöhempää korvausten saamista varten henkilön on syytä säilyttää kuitit maksamistaan palveluista. Myös reseptilääkkeiden osalta kuitit ja reseptit on hyvä panna talteen.
Mikäli henkilö on ottanut maahan ssavuttuaan erillisen yksityisen sairasvakuutuksen, lääkkeistä voi saada joissakin tapauksissa jopa täyden hinnanpalautuksen. Ehtoja kannattaa tarkastella huolellisesti vakuutusta ottaessaan. Vakuutusten hinnat eivät ole välttämättä pilvissä, ja joskus ne maksavat itsensä piankin takaisin. Maahanmuuttaja saattaa joutua vaikkapa tilanteeseen, jolloin hänen täytyy hankkia tai uusia silmälasit. Joissakin tapauksissa yksityiset vakuutukset korvaavat myös kaikki silmälasien hankinnoista aiheutuvat kulut, jolloin pienelle mahdollisesti kuukausittain maksettavalle sairasvakuutusmaksulle tuleekin äkkiä hyvin katetta.
Suomalaiset vakuutusyhtiöt markkinoivat myös vakuutuksia ulkomaille matkaaville. Valikoimissa on niin matkatavara- kuin henkilövakuutuksia. Hinnoittelu vakuutuksissa on luokiteltu kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain. Erilaisia matkavakuutuspaketteja saa siten räätälöityä myös jo ennen ulkomaille matkustamista. Ehdoissa on runsaasti vaihtelevuutta ja niihin onkin syytä perehtyä huolellisesti ja siinä valossa, minkä arvelee vastaavan omia tarpeitaan ulkomailla oleskelussa: määränpää, riskialttius kohteessa, mahdolliset tulevat työtehtävät ja niiden luonne ja oleskelun pituus. Useimmiten vakuutuksen ottaminen jo Suomesta lähdettëssä lienee paikallaan etupäässä Euroopan ulkopuolisille alueille mentäessä.
Terveyspalveluihin ja niihin kuuluvista oikeuksista ulkomaille työhön hakeutuva saa asianmukaista evästystä kaikista kotimaan kansaneläkelaitoksen toimipisteistä. Paikalliset sairasvakuutustoimistot eri maissa antavat tietoja paikan päällä tarpeen vaatiessa.