Hyvää makua ja näyttävää asettelua
Japanilainen ruoka on yleisesti ottaen hyvin kevyttä ja koostuu terveellisista raaka-aineista, kuten kasviksista, kalasta, äyriäisistä ja erilaisista mausteista ja mausteskoituksista ja –tahnoista. Poikkeuksena tunnetaan kuitenkin japanilaisten herkku Tempura, jossa raaka-aineet friteerataan ja nautitaan dippaillen maustekastikkeeseen.
Japanilainen ruoka nautitaan perinteisesti matalalta pöydältä tyynyillä istuen. Ruoka on katettu kauniisti useisiin astioihin ja ruokailija saa joka ruokalajia varten uuden puhtaan lautasen tai kipon. Ruoka syödään puikoilla ja ruokajuomana nautitaan sakea.
Japanilaisella ruoalle yhtä tärkeitä ovat maku ja näyttävä ulkonäkö. Raaka-aineita pilkotaan ja asetellaan mitä upeimpiin asetelmiin ja niiden maut tuskin jäävät kakkoseksi ulkonäköön verrattuna.
Japanilaisen ruoan maut ovat usein aitoja ja yksinketaisilla keinoilla saatuja. Ruoissa käytetään paljon esimerkiksi soijakastiketta, tulista wasabitahnaa, inkivääriä, sitruunaruohoa ja riisiviinaetikkaa sekä kalaliemiä ja fondeja. Ruoat ovat monesti itsessään maustamattomia ja ne saavatkin makunsa herkullisista soijapohjaisista kastikkeista, johin raaka-aineita dipataan.