Millaista ruoka ja juoma on Intiassa?
Intiassa on eteläinen, pohjoinen, läntinen ja itäinen keittiö, sekä näiden lisäksi lukuisa määrä paikallisia ja eri väestöryhmien keittiöitä. Länsimaisten neljän perusmaun, happaman, makean, suolaisen ja karvaan lisäksi intialaisilla on kaksi omaa makuansa: kirpeä ja pistävä. Ruoka on useimmiten hyvin maustettua, suorastaan tulista.
Liharuokia on saatavilla useanlaisia. Useimmiten käytetään kanaa tai lammasta. Mereneläviä, kuten kalaa ja katkarapuja kannattaa syödä vain rannikkoseuduilla, jolloin niiden tuoreus on taattua. Kalalajit ovat useimmiten länsimaalaisille outoja, mutta ainakin hai on oikein valmistettuna erittäin maukasta. Sianlihaa ja nautaa tarjoillaan harvoin, jos koskaan. Tämä johtuu siitä, että muslimit kieltäytyvät sianlihasta, ja hindut eivät syö naudanlihaa, koska lehmä on heille pyhä eläin. Naudanlihan korvaa vesipuhveli, jonka liha onkin erittäin herkullista ja mureaa. Intialaisessa liharuuassa tandoori-nimitys tulee ruuan valmistamisessa käytettävän tandoor-uunin mukaan, tikka tarkoittaa marinoituja lihapaloja, ja Goan erikoisuus vindaloo tarkoittaa marinoitua lihaa. Kofta on joko lihasta tai kasviksista valmistettu pyörykkä.
Ruoan höysteenä käytetään erilaisia tahnoja, kuten pickels eli achar (voi olla valmistettu miltei mistä tahansa mausteesta), chutney (mm. hedelmistä, yrteistä, mausteista ja sitruunamehusta valmistettu) sekä dahi (jogurtti) ja raita (jugurttipohjaan sekoitettuja hedelmien tai vihannesten paloja).
Aamiaiseksi tai ruoan alkupalaksi kannattaa maistaa intialaista leipää, joka paistetaan pannussa. Esimerkiksi naan-leipä on todella herkullista voin, valkosipulin tai juuston kera. Yleisin, joka kodissa valmistuva leipä on chapati. Rapeanohut ja rasvainen papadam on myös hyväksi mainittu tuttavuus. Dosa on erilaisilla vihannessekoituksilla täytetty pannukakku.
Juomista yleisin on vesi, mutta intialainen vesijohtovesi ei koskaan ole juomakelpoista, siksi mukana kannattaa aina kuljettaa pullotettua vettä. Alkoholittomista juomista hedelmä- ja sokeriruokomehun lisäksi mainittakoon lassi, joka on vedellä ohennettua jogurttia. Kylmänä se on hyvä janojuoma, jos vain valmistuksessa käytetty vesi on tullut pullosta. Olutvalikoima on paikoin melko hyvä. Viinejä sitä vastoin löytää huonommin, ja ne ovat yleensä paikalliseen juomatasoon verraten melko kalliita. Poikkeuksena makea portviini, jota saa ainakin useimmista turistien suosimista kohteista, ja joka tarjoillaan yleensä hyvin jäähdytettynä. Intialaiset brandyt ovat myös miellyttävän makuisia, joskin ne eivät paljoakaan muistuta konjakkia. Erikseen mainitsemisen arvoinen on Goan oma viina, feni, joka valmistetaan kookoksesta tai norsupähkinästä. Se on alkoholipitoisuudeltaan todella vahvaa ja tarjotaankin yleensä sitruuna- tai limettimehun kanssa. Maku voi olla tottumattoman suuhun suorastaan karmaiseva, mutta varmasti kokemisen arvoinen. Syöminen ja juominen Intiassa on halpaa, esimerkiksi turistien rantaparatiisissa Goassa, ateria alku- ja pääruoan sekä virvokejuoman kera maksaa kutakuinkin viisi euroa.