Suuri maa, moninaiset maut
Kiinalaisen keittiön yhteinen piirre koko maassa on ruoanlaiton huolellinen valmistelu, raaka-aineiden pilkkominen pieneksi ja lähes kaiken ruoan valmistus vokissa. Ruoka-aineiden huolellinen pilkkominen johtuu siitä, että kiinalaiset syövät puikoilla, eikä esimerkiksi veistä käytetä ollenkaan. Yleisesti kiinalainen ruoka on terveellistä ja kasviksia ja meren antimia käytetään paljon. Vähemmän kevyttä keittiötä Kiinassa edustaa friteerattu ruoka eli taikinassa pyöräytetty ja rasvassa kypsennetyt meren hekut tai lihapalat ja kasvikset.
Kiina on suuri maa, joten myös ruokakulttuuri eroaa eri puolilla maata. Pohjoisessa kiinassa maut ovat voimakkaita ja mausteita käytetään paljon. Idässä soija on koko maustamisen pohjana ja eteläisessä kiinassa ruokavalio perustuu meren antimiin.
Tunnetuimpia kiinalaisia herkkuja on Pekingin ankka.