La cuisine française - mitä se todellisuudessa tarkoittaa?
Ranskalainen keittiö on maineikas maailmanlaajuisesti. Se kuuluu olennaisena osana ranskalaiseen kulttuuri-identiteettiin. Ranskalaiseen keittotaitoon luovat leimansa laajan maan eri alueitten ominaispiirteet, historian kuluessa muualta tulleet vaikutteet ja syömiselle annettu tärkeä asema yhteiskunnassa filosofista ajattelua myöten.
Ruoka on kiinnostanut ranskalaisia ajattelijoita läpi vuosisatojen. Kuuluisin heistä lienee Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826), jonka teos Maun fysiologia on yksi ranskalaisen gastronomian kulmakivistä.
- Oikeinta olisi epäilemättä puhua ranskalaisista keittiöistä monikossa, sillä perinneruokien koostumus riippuu paljon maantieteellisestä alueesta. Sisämaa on tullut kuuluisaksi liharuuistaan, merenrannoilla keittotaito on kehittynyt kalojen ja äyriäisten varaan ja Etelä-Ranskassa vihanneksilla on tärkeämpi rooli, kuin vaikkapa Elsassissa tai Belgian rajalla. Ranskalainen perinneruoka on yleensä melko raskasta, sillä voita ei säästellä &8211; paitsi Välimerellä, missä oliiviöljy usein korvaa sen. Juusto on oma ruokalajinsa kaikkialla Ranskassa ja jokaisella alueella on omat juustolajinsa, kuten myös viininsä. Toinen yleisranskalainen yhdistävä tekijä on intohimoinen suhde syömiseen.