Miten eri uskontokuntien edustajat syövät?
Uskonnolla on vaikutusta ihmisten ruokavalintoihin joko ohjeiden, käskyjen, kieltojen tai välillisen ruokakulttuurin kautta. Eri uskontojen ruokaan liittyvät yksityiskohdat ovat erilaisia, mutta on olemassa myös yhteisiä piirteitä. Ruoka on kaikille arvokas asia, yhteinen ateria merkitsee läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta ja ruoalla on symboliarvoa juhlissa. Uskontojen kautta ruokaan kytkeytyvät säännökset voivat koskea ruoka-aineiden valintaa, yhdistämistä, valmistusta, ateriarytmiä, ruokailutapoja ja itse ruokailijoita. Usein säännöksillä ei sinänsä ole ravitsemuksellista merkitystä, vaan lähinnä kulttuurista tai uskonnollista.
Kristinusko
Katolilaisuuteen ja ortodoksillisuuteen liittyy yksittäisiä paastopäiviä ja paastojaksoja. Ortodokseilla tärkeimmät paastojaksot ovat ennen joulua ja pääsiäistä. Paaston aikana ruoka on yksinkertaista, edullista ja se on helposti saatavilla. Tyypillisiä ruoka-aineita, joita vältetään, ovat kananmuna ja liha. Jotkut paastoa noudattavat tyytyvät ylensyömisen välttämiseen ja makeisista kieltäytymiseen. Monet kristilliset ryhmät eivät mieluusti syö verestä valmistettuja ruokia. Monet adventistit eivät syö lihaa eivätkä juo alkoholia, teetä tai kahvia.
Islam
Muslimit eivät tunnetusti syö sianlihaa, sian elimiä, verta eivätkä myöskään käytä alkoholia. Osa muslimeista noudattaa vain sianlihan syöntikieltoa. Ruokailussa ruoka paloitellaan valmiiksi ja ruokaillessa käytetään vain oikeaa kättä. Paastoaminen ramadan-kuukauden aikana kuuluu islamin viiteen velvollisuuteen. Ramadanin aikana syöminen ja juominen ovat kiellettyjä auringonnousun ja –laskun välillä. Kuitenkaan odottavat äidit, imettävät, pienet lapset, matkailijat ja sairaat eivät paastoa.
Juutalaisuus
Juutalaisuudessa ruokaan liittyvät säännökset pohjautuvat Mooseksen kirjaan. Syötäväksi sallitut ruoka-aineet ovat kosher eli puhtaita, kielletyt ovat trefa. Yleisesti sopivat ruoat ovat parve. Sallitut lihalajit ovat peräisin märehtivistä eläimistä, joilla on kaksijakoinen sorkka, kuten nauta, lammas, vuohi ja peuraeläimet. Linnuista sallitaan kana, kalkkuna, ankka ja hanhi. Kiellettyjen eläinten listalla ovat sika, hevonen, jänis, peto- ja riistalinnut, simpukat ja äyriäiset. Sallitut eläinlajit on teurastettava tietyllä tavalla, jotta veri poistuisi oikein ja kokonaan. Tämän jälkeen liha liotetaan, suolataan ja huuhdellaan. Liha- ja maitovalmisteita ei koskaan nautita saman aterian aikana.
Idän uskonnot
Useille idän uskonnoille, kuten hindulaisuudelle ja buddhalaisuudelle, on tyypillistä vaatimattomuus ruokavalinnoissa. Usein kasvissyöntiä pidetään ihanteena, johon tulee pyrkiä. Etenkään naudanlihaa ei käytetä ruoaksi, sillä lehmä symboloi hinduille elämän äitiä.