Millainen koulutus vaaditaan?
Perhepäivähoitaja on lastenhoitoalan ammattilainen, jonka työpaikkana on hänen oma kotinsa. Perhepäivähoitajalla on tavallisimmin hoidossa 4 lasta. Perhepäivähoitajan ryhmässä voi lisäksi olla iltapäivähoitoa saava kouluikäinen lapsi. Tavallista on, että lapsiryhmässä on lapsia pikkuvauvoista esikouluikäisiin. Hoitajan oma lapsi voi myös kuulua ryhmään. Säännöllistä työaikaa perhepäivähoitajalla ei ole. Joku ryhmän lapsista saattaa tulla hoitoon jo aamukuudelta ja viimeinen lapsi voi olla hoidossa vielä kello 17.00 jälkeen. Työpäivän aikana perhepäivähoitaja huolehtii lasten perustarpeista ja leikkii sekä järjestää muita virikkeitä lapsille. Tavallisesti puolen päivän aikaan lapset rauhoittuvat päiväunille. Aamupäivällä ja iltapäivällä lapset ovat myös ulkona hoitajan kanssa. Työpäivän rytmi on siis samantyyppinen kuin päiväkodissa. Perhepäivähoitajan ammattiin kuuluu lisäksi työhön liittyvistä asioista keskusteleminen perhepäivähoidon ohjaajan kanssa. Perhepäivähoitajat kokoontuvat säännöllisesti ohjaajan vetämiin kokouksiin ja vanhempain iltojakin järjestetään. Niissä perhepäivähoitaja keskustelee lasten vanhempien kanssa.
Perhepäivähoitajan ammattitutkinto on 40 opintoviikon laajuinen. Ammattitutkinnon on voinut suorittaa vuodesta 2000 alkaen. Tutkinto antaa pätevyyden toimia kunnallisena tai yksityisenä perhepäivähoitajana. Koulutus koostuu pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista. Kaikille pakollisia opetussisältöjä ovat yhteistyö ja ammatillinen vuorovaikutus, hoito ja huolenpito sekä varhaiskasvatus. Valinnaisia aineita ovat muun muassa erityiskasvatus, monikulttuurisuus ja itsenäinen ammatinharjoittaminen. Osaaminen osoitetaan näytöin. Koulutus kuuluu ammatillisen aikuiskoulutuksen piiriin. Kunnallisten perhepäivähoitajien työnantajana on kunta. Perhepäivähoitajien esimies on kunnassa toimiva perhepäivähoidon ohjaaja. Yksityinen perhepäivähoitaja toimii yrittäjänä ja määrittelee itse palkkionsa. Yksityinen perhepäivähoitaja hankkiikin hieman enemmän kuin kunnallisella puolella työskentelevä hoitaja. Osa perhepäivähoitajista työskentelee ryhmäperhepäiväkodeissa.
Perhepäivähoitajan ammattia pidetään kutsumusammattina. Ammatin hyvinä puolina perhepäivähoitajat pitävät sitä, että lasten kasvattaminen on palkitsevaa. Jokainen työpäivä on erilainen. Ammatin hyviin puoliin kuuluu se, että lapsiryhmät ovat pieniä, joten kukin lapsi saa yksilöllistä hoitoa. Myös työn yksityisyyttä arvostetaan. Ammatin huonoihin puoliin kuuluu alan matalapalkkaus. Keskimääräinen palkka on 1160-1375e/kk. Palkka määräytyy hoidossa olevien lasten lukumäärän mukaan. Täydeksi ryhmäksi lasketaan neljän kokopäivähoitoa saavan lapsen ryhmä. Korvaukset ilta- ja viikonlopputyöstä ovat pienet. Kokemuksesta maksetaan erillistä lisää. Perhepäivähoitajien keski-ikä on noin 48 vuotta. Alalle kaivataankin uusia nuoria työntekijöitä.