Miten kouluttaudutaan majoitus- ja ravitsemusalalle?
Monissa hotelli- ja ravintola-alan tehtävissä arvostetaan asiakaspalveluhenkisyyttä sekä muita vastaavia alan edellyttämiä ominaisuuksia enemmän kuin alan koulutusta. Työskenteleminen vuoroissa, hankalissa työasennoissa sekä usein kovassa metelissä ja hämärässä valaistuksessa edellyttävät alalle soveltuvaa luonnetta ja hyvää fyysistä kuntoa.
Alan kolmivuotisen perustutkinnon voi suorittaa joko ravintolapalvelun, ravintolan ruokatuotannon tai hotellipalvelun koulutusohjelmassa. Suurtalouden työtehtäviin puolestaan valmistaa catering-alan perustutkinto. Hotelli- ja ravintola-alan ammattitutkintoja ovat ravintolapalvelun, kokin ja hotellipalvelun ammattitutkinnot. Alan erikoistutkinnon suorittamalla voi valmistua baarimestariksi, dieettikokiksi tai esimieheksi joko hotelliin tai ravintolaan.
Ammattikorkeakouluissa suoritettava matkailu- ja ravitsemisalan tutkinto on nelivuotinen, ja sen voi suorittaa hyvin monissa eritavoin suuntautuneissa koulutusohjelmissa. Hotelli- ja ravintola-alaan voi erikoistua myös Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnan elintarvikealan koulutusohjelmassa.
Monet ammatti- ja aikuisoppilaitokset sekä kaksi Suomessa toimivaa merenkulkuoppilaitosta tarjoavat hotelli- ja ravintola-alan peruskoulutusta. Sen voi suorittaa myös oppisopimuksella.