Miten diabetes vaikuttaa raskausaikana?

Raskausajan diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka alkaa raskauden aikana. Raskausajan diabetes altistaa sikiön liikakasvulle. Veren sokeripitoisuus nousee liikaa, koska insuliinia ei erity riittävästi. Raskausajan diabetes todetaan insuliinirasitustestillä, joka tehdään äidille, jos:

  • Edellisen raskauden aikana on ollut rasakausajan diabetes
  • Äiti on yli 40 vuotias
  • Neuvolan virtsanäytteessä havaitaan toistuvasti sokeria
  • Äiti on aiemmin synnyttänyt yli 4500 g painaneen lapsen
  • Nykyraskaudessa on havaittu kookas sikiö
Synnytyksen jälkeen sokeriarvot palaavat yleensä ennalleen. Verensokeri kannattaisi tarkistaa 6 kk raskauden jälkeen ja sen jälkeen kerran vuodessa. Raskausajan diabeteksen jälkeen on suuri riski sairastua diabetekseen jossain vaiheessa. Paras tapa ehkäistä mahdollisen diabeteksen puhkeamista on painonhallinta ja terveelliset elämäntavat.

Liikunta ja ruokavalio

Liikunta on tärkeää raskausajan diabeetikolle. Se auttaa hillitsemään verensokerin heilahteluja ja auttaa pitämään painonnousun kunnossa. Raskausaikana hyvää liikuntaa on esimerkiksi hyötyliikunta ja kavelu

Ruokavalio on erityisen tärkeä osa raskausajan diabeteksen hoitoa. Ruuan tulee olla vähärasvaista ja ruokailun säännöllistä. Sopivalla ruokavaliolla verensokerin nousua saadaan hillittyä huomattavasti. Useimmiten raskausajan diabeteksen hoitoon riittääkin liikunta ja oikean ruokavalion noudattaminen.

Insuliinihoito

Noin joka kymmenes raskausajan diabetestä sairastava äiti tarvitsee insuliinihoitoa. Se aloitetaan yleensä sairaalassa ja suunnitellaan yksilöllisesti kunkin äidin verensokeriarvojen mukaan. Insuliini pistetään nykyään insuliinikynällä reiteen, pakaraan tai vatsan alueelle.

Kun raskausajan diabetesta hoidetaan niin, että verensokerit pysyvät sallituissa rajoissa, niin sikiöllä ei ole varaa kasvaa liian suureksi.