Voiko raskausaikana käyttää lääkkeitä?
Raskaana oleva äiti saattaa sairastua siinä missä muutkin. Sairaus on ilman muuta pyrittävä hoitamaan. Hoitamattomanahan riskit lapsen kannalta voivat muodostua vielä suuremmiksi, jos odottava äiti pyrkii karttamaan lääkkeiden käyttöä kaikin keinoin. Odottavan äidin kannattaa olla kuitenkin hyvin varovainen käydessään lääkekaapilla. On nimittäin useita lääkkeitä, jotka saattavat olla varsin kohtalokkaita ja vahingoittaa pahimmassa tapauksessa hyvin vakavasti kohdussa kasvavaa ihmisenalkua.
Lääkkeiden käyttöä kannattaa välttää itse asiassa mahdollisuuksien mukaan kokonaan. Jos odottajan on aivan pakko turvautua lääkkeisiin, asiasta on neuvoteltava aivan ensimmäiseksi oman lääkärinsä kanssa. Mikäli odottava äiti on joutunut jossakin vaiheessa turvautumaan johonkin lääkkeeseen kertaalleen, ei tarvitse kuitenkaan menettää yöuniaan tämän takia. Yksittäiset lääkeannokset eivät tavallisesti vahingoita kehittyvää vauvaa.
Lääkeaineet saattavat imeytyä herkästi verenkiertoon ihon lävitse, joten sitä kautta ne kulkeutuvat myöskin vauvaan. Siksi olisikin paras välttää kaikenlaisia lääkkeitä, myös itsehoitolääkkeitä. Luontaislääkkeiden vaikutusta on tutkittu paljon, ja tulokset ovat varsin ristiriitaisia. Luontaislääkkeiden käyttöä on suositeltavaa kuitenkin välttää raskausaikana ihmistaimen riskien minimoimiseksi. Vitamiineja ja paikallishoitovalmisteita voi odottava äiti yleensä käyttää, ainakin jossakin määrin. Mutta myös niiden osalta kannattaa neuvotella neuvolakäynnillä terveydenhoitajan kanssa tai kysyä apteekissa esimerkiksi vitamiinivalmisteiden sopivuudesta raskaana oleville naisille. Rasvaliukoisten vitamiinien (A-,D-,E- ja K-vitamiinit) käytöstä raskausaikana on osoitettu ainakin olevan haittaa. Sen sijaan vesiliukoisten vitamiininen (C- ja B-vitamiinit) oikeanlainen käyttö on täysin turvallista.
Turvallisia lääkkeitäkin löytyy
Raskaus ei estä kokonaan naista käyttämästä lääkkeitä. On olemassa nimittäin joukko lääkkeitä, joiden käyttö on turvallista myös raskaana oleville ja imettäville naisille. Kuitenkin useiden lääkkeiden päällekkäistä käyttöä tulisi ehdottomasti välttää. On parasta nauttia lääkkeitä, joista naisella on kokemusta aikaisemmilta ajoilta – jos kyseiset lääkkeet ovat suinkin raskauden aikana mahdollisia käyttää - ja ne sopivat hänelle muuten. Parasetamoli, joka on tulehduskipulääke, soveltuu myös raskauden aikana. Näihin tulehduskipulääkkeisiin kuuluu esimerkiksi yleisesti käytetty Panadol. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tulehduskipulääkkeiden käyttö usein ja suurina annoksina voi aiheuttaa muutoksia vauvan sydämen verenkierrossa.
Mikäli odottava äiti tarvitsee allergiaoireidensa hoitoon jotain lääkettä, ainakin paikallisesti vaikuttavia nenä- ja silmätippoja voi käyttää, sillä ne erittyvät vain vähäisissä määrin verenkiertoon. Mikäli raskaana oleva on antihistamiinien tarpeessa, löytyy hänellekin kyllä soveltuvia vaihtoehtoja, jotka ovat täysin turvallisia. Närästyslääkkeissä ja liikahappoisuusvaivoja hoitavissa lääkkeissä on paljon erilaisia valmisteita, jotka sopivat raskaana olevalle. Nainen saattaa joutua myös joskus raskausaikanaan penisiliinikuurille. Penisiliinin on todettu olevan niin ikään turvallinen lääke käyttää. Kovassa nuhassa on mahdollista käyttää esimerkiksi keittosuolatippoja. Yskänlääkkeen käyttöä ei välttämättä suositella, mutta jos yskä tuntuu jatkuvan ja vaivaavan erityisen paljon, lyhytaikaisesti joitakin yskänlääkemerkkejä voi kuitenkin turvallisesti käyttää.
Erittäin vaaralliset lääkkeet raskausaikana
Raskaana olevan on syytä tietää, että on olemassa useita lääkkeitä, jotka ovat hyvin haitallisia kohdussa kasvavan sikiön kehitykselle. Aknen ja psoriasiksen hoidossa käytettävät A-vitamiinijohdannaiset voivat vahingoittaa vauvaa vakavasti. On syytä muistaa, että yleensäkin pitkään elimistössä pysyvät lääkkeet voivat aiheuttaa vauvalle sydämen ja keskushermoston kehityshäiriöitä. Erittäin vaarallista tämä on, jos lääkkeitä nautitaan alkuraskauden aikana.
Kohonneen verenpaineen ja sydänvikojen hoidossa käytettävät ACE-estäjät ovat niin ikään hyvin haitallisia raskausaikana. Riskialttein aika nauttia kyseisiä lääkkeitä on raskauden loppuvaiheessa. Lääkkeiden vaikutus ulottuu lapsen munuaisiin, jolloin ne ovat vaarassa vaurioitua. Jos raskaana oleva nainen tarvitsee mainittuja lääkkeitä omien sairauksiensa hoidossa, on syytä vaihtaa lääkitystä, kun raskaus on todettu. Asiasta kannattaa heti mainita neuvolakäynnin yhteydessä terveydenhoitajalle.
Myös joidenkin epilepsialääkkeiden arvellaan lisäävän sikiövaurioiden riskiä. Jos epilepsia jätetään kuitenkin ilman lääkitystä ja kokonaan hoitamatta, voi se koitua kohtalokkaammaksi kuin se, että lääkkeitä käytetään. Jo raskauden suunnitteluvaiheessa epilepsiaa sairastavan on hyvä keskustella asiasta lääkärikäyntinsä yhteydessä, jotta asiaa voidaan ennakoida. Monet hormonit, syöpälääkkeet, verenohennuslääkkeet, litium ja eräät mikrobilääkkeet, kuten esimerkiksi aminoglykosidit, tetrasykliinit ja flukonatsoli kuuluvat vältettäviin lääkkeisiin. Varsinkin suurina annoksina niillä on paljon haittavaikutuksia.
Tulehduskipulääkkeiden käytön määrää on syytä tarkkailla, eikä käyttää ainakaan monia eri merkkejä raskauden aikana. Kipua lievittävät asetyylisalisyylihappovalmisteet saattavat lisätä verenvuototaipumusta eikä niitä kannata käyttää varsinkaan loppuraskauden aikana. Myös keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat raskausaikana ehdottomasti kiellettyjen lääkkeiden listalla. Tässä yhteydessä voitaneen mainita hyvin myös alkoholi ja kaikki huumeet, jotka ovat erittäin suuri riski lapsen terveydelle. Niihin ei pitäisi sortua raskauden aikana mieluiten ollenkaan.