Hengityselinsairaus
Puhkuri- nimitystä käytetään hevosen astmasta. Hevosen hengitys on raskasta, erityisesti uloshengitys teettää töitä, koska ilmatiehyet ovat tukkeutuneet. Vaikeimmissa tapauksissa hevoselle voi kehittyä erityinen ”paljejuova” rintakehän takaosaan, ylimääräisen ponnistelun aiheuttamana. Äärimmilleen pahentunut puhkuri aiheuttaa hevoselle kovia tuskia ja limakalvot ovat voimakkaan sinertävät. Hengitys on vinkuvaa ja erittäin vaivalloista.
Puhkuri ei vaivaa hevosta, joka saa olla laitumella. Kun hevonen, joka on altistunut homeitiöille majoitetaan talliin, alkaa sitä vaivata kuiva ja käheä yskä. Aiemmin luultiin köhimisen johtuvan keuhkojen rasituksesta raskaassa ponnistelussa. Myöhemmin syyksi paljastui keuhkoilmapöhö. Sen aiheuttaa yliherkkyys homeitiöille, joita on rehussa ja kuivikkeissa. Lähes kaikki sieni-itiöt ovat niin pieniä, että ne kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkoihin.
Runsaimmin itiöitä on heinissä ja oljissa. Olkien levityksen jälkeen anna tallin tuulettua ja itiöiden laskeutua noin puoli tuntia ennen kuin tuot hevoset talliin.
Puhkurin ehkäisyssä on tärkeää kunnon tuuletus. Heinät kannattaa syöttää maasta, jos heiniä syötetään verkosta ne on liotettava vedessä vähintään 5 minuutin ajan ennen ruokintaa, itiöiden määrä saadaan vähenemään minimiin.
Puhkuriin on myös kehitetty lääkkeitä. Niitä suihkutetaan naamarin kautta, johon on liitetty sumutin. Hoitoa annetaan päivässä 20 -30 minuuttia. Neljänä päivänä peräkkäin. Puhkuria ei voi parantaa, ainoastaan lievittää oireita.