Oletko kiinnittänyt näihin asioihin huomiota?
Onko hevosella suu kunnossa ja hampaat raspattuna?
Asiantuntijan tulee tarkastaa hevosen hampaat vähintään kerran vuodessa tai tarpeen mukaan useamminkin. Jos hammasongelmia ei ajallaan hoideta, voi niistä olla seurauksena ainakin kuolaimen vastustelua ja pahimmillaan vakavia vaurioita hevosen kieleen ja poskiin. Kun hampaiden raspaus on laiminlyöty, puristaa kireälle laitettu englantilainen turparemmi posket hampaiden teräviä reunoja vasten.
Mikä on selän ja satulan kunto?
Ennen kuin ongelmia ratkotaan vaihtamalla kuolainta, kannattaa tarkastaa satulan sopivuus. Selässä oleva kipu voi johtaa kuolaimen vastusteluun ja ongelmaa ei saada ratkaistua vaihtamalla kuolainta.
Ovatko ruokinta ja liikunta sopivassa suhteessa toisiinsa?
Jos hevonen on ylienerginen ja vastaa huonosti pidätteisiin kannattaa ongelmaa lähteä ensin ratkaisemaan tätä kautta. Jatkuva taaksepäin ratsastus johtaa hevosen liikkeiden irtonaisuuden ja lennokkuuden häviämiseen. Jos hevonen käyttäytyy huonosti ja vastustaa kuolainta siksi, että se saa olla liian vähän ulkona ja sille tarjotaan liian voimakasta ruokaa, hevosen kannalta erittäin kyseenalaista lähteä ratkaisemaan ongelmaa kuolaimilla.
Millaiset ovat hevosen valmiudet siltä vaadittuun työhön?
Jos hevonen ei ole fyysisesti riittävän hyvässä kunnossa tai se yksinkertaisesti on liian nuori ja kouluttamaton tekemään siltä vaadittuja asioita, on aivan järjetöntä lähteä kuolaimia vaihtelemalla etsimään oikopolkua. Hevonen voi myös olla temperamentiltaan sopimaton siltä vaadittaviin tehtäviin.
Hevoselle pitää antaa aikaa kehittyä fyysisesti ja psyykkisesti tehtäviensä tasalle. Ohjastuntuma ja sen hyväksyminen sekä ohjasotteisiin vastaaminen eivät ole automaattisia refleksejä, vaan hevosen ja ratsastajan välisiä sopimuksia. Nuorelle hevoselle pitää palkitsemalla opettaa miten sen halutaan reagoivan eri asioihin.
Ovatko kuolaimet malliltaan hevoselle sopivat?
Kuolainten voidaan ajatella muodostuvan kahdesta eri osasta: suukappaleesta ja suun ulkopuolelle tulevista osista (yleensä renkaat, varret jne.) Hevosten suun rakenne vaihtelee suuresti ja täsmälleen sama kuolain voi toiselle hevoselle olla vaikutukseltaan hyvinkin epämiellyttävä ja toiselle taas paras mahdollinen.
Millainen on hevosen rakenne?
Suun, pään ja kaulan rakenne sekä se miten ne ovat toisiinsa kiinnittyneet vaikuttavat suuresti siihen miten hevonen reagoi kuolaimiin. Esimerkkinä mainittakoon, jos hevosella on matala kitalaki voi tavallinen nivel painaa sinne kipeästikin. Toisaalta taas, jos hevosella on pitkä ja heikkoselkä, tulisi sitä vahvistaa eikä kuvitella, että ongelmat ovat suussa kun hevonen haluaa liikkua pitkänä ja matalana.
Oman toiminnan analyysi
Onko ratsastajalla riittävästi taitoa ja kokemusta tehdä tavoittelemiaan asioita. Asioiden opetteluun kannattaa varata riittävästi aikaa. Liian nopeasta etenemistä ja ratsastajan puutteista johtuvia ongelmia pitää korjata muualta kuin hevosen suusta käsin..