Millainen sairaus jäykkäkouristus on?
Mistä jäykkäkouristus aiheutuu?
Jäykkäkouristusbakteeri Clostridium tetani esiintyy maaperässä lepoitiöinä. Lepoitiöt ovat hyvin kestäviä. Hevosen elimistöön bakteeri pääsee yleensä ihon rikkouduttua. Elimistössä se aktivoituu ja alkaa lisääntyä. Koska jäykkäkouristusbakteeri on anaerobinen bakteeri, se vaatii hapettomat olosuhteet pystyäkseen lisääntymään, ja siksi erityisesti pistohaavat ja kaviopaiseet ovat riskialttiita. Bakteeri erittää toksiinia eli bakteerimyrkkyä, joka vaurioittaa hermokudosta.
Miten jäykkäkouristus oireilee?
Oireet alkavat joidenkin päivien tai jopa viikkojen kuluttua tartunnasta. Tartunnanlähde on joskus vaikea paikallistaa, koska alkuperäinen haava on saattanut olla hyvinkin pieni ja on kenties parantunut jo kokonaan. Aluksi hevonen alkaa liikkua jäykästi, koska hermomyrkky vaikuttaa lihaksia supistavasti. Usein oireet ilmenevät aluksi suun alueella ja vähitellen jäykistymisen seurauksena syntyy klassinen sahapukkimainen asento jäykkine häntineen ja sojottavine korvineen. Myös hevosen silmän kolmas silmäluomi eli vilkkuluomi tulee näkyiin. Alkuvaiheessa sen saa näkyviin kohottamalla hevosen päätä nopeasti. Puremis- ja nielemisvaikeuksien myötä hevonen alkaa kuolata. Mitä pidemmälle sairaus etenee, sitä jäykemmäksi hevonen tulee halvaantuen lopulta kokonaan. Kuolema seuraa hengityksen halvaannuttua.
Sairauden hoito
Jäykkäkouristuksen hoito on kallista ja aikaa vievää, koska bakteeritoksiinin vastamyrkyn lisäksi hevonen tarvitsee tehokasta tukihoitoa. Se saatetaan joutua keinoruokkimaan ja nesteyttämään pitemmän aikaa ja lisäksi jopa pitämään riippumatossa. Hoidosta huolimatta suurin osa sairastuneista menehtyy, ellei hoitoa ole aloitettu hyvin varhaisessa vaiheessa
Paras ennuste on hevosilla, joiden sairaus ei ole edennyt niin pitkälle, että ne ovat kykenemättömiä syömään ja juomaan. Kun tartuntakohta on kaukana keskushermostosta ja hevonen rokotetaan välittömästi haavan saatuaan, on paranemisennuste yleensä hyvä.
Ennaltaehkäisy
Ennaltaehkäisy jäykkäkouristuksen suhteen on helppoa, koska siihen on olemassa tehokas ja suhteellisen edullinen rokote. Hevoselle annetaan kaksi perusrokotetta muutaman viikon välillä ja ensimmäinen tehoste noin vuoden kuluttua. Sen jälkeen riittää että hevonen saa tehosterokotuksen joka toinen vuosi. Pikkuvarsa voidaan rokottaa aikaisintaan neljän kuukauden iässä, mutta mieluummin rokotus annetaan vasta puolenvuoden iässä, koska ensimmäisinä elinkuukausina varsa ei muodosta rokotteille vasta-aineita. Ensimmäisille elinkuukausilleen varsa saa vasta-aineet emältään, mikäli emä rokotetaan tiineyden aikana noin kuukautta ennen varsomista.
Jos rokottamaton hevonen saa haavan, voidaan sille antaa valmiita jäykkäkouristusvasta-aineita, jotka suojaavat sitä noin kahden viikon ajan. Lisäksi hevoselle voidaan antaa rokote.