Russponi
Russponi on peräisin Ruotsin rannikolta Gotlannista. Ensimmäiset löydökset ovat jo kivikaudelta. Tarkkaan ei tiedetä, mistä russponit ovat alun perin saarelle tulleet. On kuitenkin varsin todennäköistä, että ne ovat seuranneet jääkauden jälkeen pohjoiseen vetäytyvää jään reunaa. Samaa alkuperää ovat todennäköisesti myös Brittein saarten alkuperäisponit. Hyvin vanhasta rodusta on joka tapauksessa kysymys.
Russponi luokitellaan EU:ssa ruotsalaiseksi maatiaisroduksi samalla tavalla kuin esimerkiksi Virossa eestinhevonen tai Suomessa suomenhevonen ja sen olemassaoloa pidetään vaarantuneena varsin pienen populaation vuoksi. Ruotsissa russponeja on noin 8000 ja koko maailmassa noin 9000 yksilöä. Suomessa Hippoksen rekisterissä on russponeja noin 400 ja kantakirjattuna on niistä kaikkiaan 24 oria ja 226 tammaa.
Russponi on rakenteeltaan kohtuullisen kevyt ja elegantti. Sen säkä on hyvin selväpiirteinen, selkä on pitkä ja lautanen on luisu. Russponeilla on syvä rintakehä, lavat ovat pitkät ja viistot. Jalat ovat vahvat ja kaviot ovat kovat. Hyvien kulmausten seurauksena russponeilla on elastiset ja hyvin matkaa voittavat liikkeet. Russponille ihanteellisena säkäkorkeutena pidetään 123-126 cm ja
kantakirjaan hyväksyttävät yksilöt ovat kooltaan 115-130 cm. Aikuinen poni painaa noin 250 kg.
Russponeilla yleisimpiä värejä ovat ruunikko, rautias ja musta. Lähes kaikki värit ovat sallittuja, mutta kimoja ja villihallakoita ei hyväksytä, voikoilla ei saa olla sinisiä silmiä ja eikä selän päällä olevaa kirjavuutta sallita.
Russponit ovat alkukantaisena rotuna hyviä rehunkäyttäjiä, terveitä ja vastustuskykyisiä. Niiden hoito onkin varsin yksinkertaista. Gotlannissa russeja elää myös villinä laumana ulkona ympärivuoden.
Luonteeltaan russponit soveltuvat hyvin perheponeiksi vaikkakin tarvitsevat määrätietoisen koulutuksen. Russponit ovat varsin älykkäistä ja siksi voivat olla myös melkoisen jääräpäisiä. Siitä syystä ne ovat saaneet alkuperämaassaan myös vähemmän mairittelevan kutsumanimen ”pässi”. Asiallisesti kohdeltuna oppivaisista ja virkeistä russponeista saadaan kuitenkin erittäin hyviä urheiluponeja kaikkiin ratsastuksen ja ajamisen lajeihin. Kestävyytensä ja nopeutensa ansiosta ne ovatkin raviurheilussa maailman nopeimpia poneja.
Raviurheilussa russponit luokitellaan B-kategorian raviponeiksi, joita ovat kaikki 107,1-130 cm korkeat puhdasrotuiset ponit. Suomessa B-kategorian poneja on rekisteröity muutamia kymmeniä, mutta määrä on kokoajan kasvamassa. B-kategorian suomenennätyksiä pitävät hallussaan oreissa ja ruunissa Guran ajalla 1.50,4 ja tammoissa ajalla 2.12,4. Esteratsastuskilpailuissa russponit luokitellaan kategorian II poneiksi eli pikkuponeiksi, valjakkoajossa ne ovat joko b- (108,1 - 128,0 cm) tai c- (128,1 - 148 cm) kategorian poneja