Millaisia valjastus tapoja on?

Valjastus

Luokilla valjastettaesa länkien asento säilyy hevosta ajatellen parempana, kuin silavaljastuksessa. Luokki onkin paras talvivaljastus tapa. Se on hevoselle joustava ja vapaa. Tärkeimmät osat ovat länget ja luokki. Sen tehtävänä on tasata vetoa ja vähentää lapoihin tulevia tärähdyksiä. Aisat kiinnitetään länkien rahkeisiin luokin avulla. Niiden tukemiseen ja kannattelemiseen käytetään rungotonta selustinta ja sen aisaremmejä. Valjaisiin kuuluu myöskin mäkivyöt. Ne estävät reen/kärryjen ”iskeytymisen kintuille”. Mäkivöiden avulla tapahtuu peruuttaminen, hevosen pidättäminen alamäessä ja pysäyttäminen. Luokin kiinnitykseen käytettävien rahkeiden on oltava samanpituset, muuten hevonen joutuu vetämään vinossa ja toinen olka rasittuu enemmän kuin toinen.

Karttuvaljastus

Tämä nykyään hyvin vähän käytetty luokkivaljastustapa on yksikertaisin ja kevein. Sitä on ennen käytetty peltotöissä. Karttuvaljastuksessa käytetään ainoastaan länkiä, luokkia ja naru/köysi aisoja joiden päissä on ”puukapulat” luokin laittoa varten. Silavaljaat

Silavaljastusta käytetään yleensä vain kevyemmässä ajossa. Siinä vetovaikutus siirtyy längistä vetohihnojen kautta silarenkaisiin, joihin myös aisat kiinnittyvät nahkaisten rautaisten tamppien avulla. Silarenkaat puolestaan kiinnittyvät selustimeen kannatinhihnojen avulla. Tällä on hyvin keskeinen merkitys aisojen ja kuorman kannattajana, kun valjastetaan ilman luokkia. Silavaljaisiin kuuluvat myös mökivyöt, joilla on sama tarkoitus kuin luokkivaljastuksessa.