Mihin kuolaimen paine hevosen päässä kohdentuu?
Kuolaimet vaikuttavat joko suoraan tai välillisesti myös suun ulkopuolella vipuvarsien, renkaiden ja ketjujen välityksellä. Hissikuolaimet tai gag-tyyppiset kuolaimet aiheuttavat niskaan painetta ja samalla nostavat kuolaimen suukappaletta ylöspäin. Kanki-, pelham- ja kimblewick –kuolaimissa on leukakuoppaan tuleva leukaketju. edesauttamassa niskan myötäämistä. Ketju voi sijaita myös ylempänä kuten hackamoressa ja vastaavissa.
Leukakuoppa
Hevosen alaleuan alapuolella kulkee iso ja herkkä hermo luun päällä välittömästi ihon alapuolella. Leukakuopan kohdalla ihonalaista kudosta on paksummin ja hermo ei ole niin pinnassa. Hevoselle voidaan leukaketjulla tai remmillä aiheuttaa pehmytkudosvaurioita tai jopa liikaluumuodostusta. Ketjun pehmustaminen auttaa hieman asiaa.
Kankisuitsissa kankiketjun tulisi olla leveä ja painava, jotta se pysyisi hyvin paikallaan leukakuopassa. Ketjun paikallaan pitämiseen voidaan käyttää myös niin sanottua kuolahihnaa eli lipstrappia. Kuolainta käytettäessä ketju kiristyy hieman leukakuopassa ja syntyvän paineen pitäisi saada hevonen rentoutumaan ja myötäämään hieman leuoillaan. Jos ketju nousee ylemmäs, jää lähellä ihon pintaa oleva hermo puristukseen ketjun ja leukaluun väliin. Hevonen voi tällöin syntyvän kivun vuoksi vastustella rajustikin. Käytettäessä hissi- tai olympiatyyppistä kuolainta ketjun kanssa tai suukappaleetonta hackamorea, tulee ketju poikkeuksetta varsin ylös ja painaa tällöin suoraan luunpäällä olevaa hermoa.
Niskaan tuleva paine
Kontrolloitaessa hevosta mekaanisesti on sillä lähes poikkeuksetta päässään jotain (suitset, päitset eli riimu jne.), jonka paino tulee korvien taakse niskaan. Ratsastuksellisena apuna niskaan tulevalla vaikutuksella ei yleensä ole lainkaan niin paljon merkitystä kuin, mitä yleensä ajatellaan. Useimmiten paine vaikuttaa yhdessä turvan ympärille tulevan paineen kanssa tai yhdistettynä kuolaimen vaikutukseen.
Hevosen reaktiota niskaan tulevaan paineeseen on vaikea ennustaa. Yleinen spontaanireaktio on se, että hevonen alkaa vetää päätään ylös painetta vastaan. Tällaiset hevoset saattavat hyvinkin vahingoittaa niskaansa vaikka ratsastaja tuskin huomaakaan asiaa. Osalle hevosista on kuitenkin opetettu siihen, että ne myötäävät niskaan tulevalle paineelle. Kuten arvata saattaa, kummallakin tavalla opetetut hevoset toimivat äkillisissä tilanteissa juuri oman taustana mukaisesti
Hevosen sierainten alue
Sierainten ja kuonon alue on monimutkainen luusta ja rustokudoksesta muodostunut rakenne. Se on hyvin herkkä ja vaurioituu helposti. Turparemmiä (hannoverilaista eli remonttiturparemmiä) sovitettaessa on oltava tarkkana. ettei sitä sijoiteta liian alas, jolloin se tuntuu epämiellyttävältä tai jopa häiritsee hevosen hengitystä.