Mitä kuuluu päivittäiseen hoitoon?

Päivittäiseen hoitoon kuuluu ruokinta, harjaus, hevosen tarkastus: erityisesti jalat (onko haavoja, turvotusta yms. ), karsinoiden puhdistus, hevosen ulkoiluttaminen: ratsastus/ajo, hevosen on myös päästävä päivittäin laitumelle tai tarhaan. Myös säännöllinen madotus hampaiden tarkistus täytyy muistaa.

Ruokinta

Hevosen perusruoka on hyvälaatuinen heinä. Sitä olisi hyvä olla koko ajan saatavilla. Luonnossahan hevoset syövät usein, mutta vähän kerrallaan. Herkkä ruoansulatusjärjestelmä on altis tukoksille ja ähkylle. Tästä syystä ruokinta ajat on pidettävä säännöllisinä ja muutosten tapahduttava hitaasti. Hevonen tarvitsee myös puhdasta, raikasta vettä juodakseen.

Veden ja heinän lisäksi perusruokintaan kuuluvat kivennäiset ja mineraali- ja suolakivi.

Isommassa rasituksessa olevalle hevoselle annetaan yleensä lisänä kauroja. Markkinoilla on paljon erilaisia yhdistelmärehuja. Niiden sisältöön kannattaa tutustua huolella ja miettiä ovatko ne tarpeen.

Kaikille hevosille kannattaa antaa kevättalvella lisävitamiinikuuri. Vitamiinit ja kivennäiset annetaan iltaruokinnan yhteydessä. Näin annettuna niiden vaikutus paranee.

Tarkkoja ruokamääriä on mahdotonta antaa, jokainen hevonen on yksilö. Ruokinta on suhteutettava eläimen iän, käytön, elinympäristön ja rehun laadun mukaan.

Luonnon antimia

Valkosipuli : Auttaa ruoansulatusvaivoissa, parantaa yskää, edistää verenkiertoa ym. Nurmimailanen : Yrtti, jossa on paljon vitamiineja. Nokkonen : Annetaan hevoselle kuivattuna. Keräilypaikka valittava huolella, ei navettojen/tallien läheisyydestä. Vältä keräystä heti sateen jälkeen, silloin nitraattipitoisuus on korkeimmillaan. Nokkonen on mainio lisä ruokintaan: siinä on paljon valkuaista, rautaa ja kivennäisiä, kuten kalsiumia ja piitä, sekä vitamiineja. Sen sanotaan myös auttavan reumatismeissa ja nivelvaivoissa. Voidaan syöttää isojakin annoksia kerrallaan. Mesiangervo : Käytetään kukat ja juuret. Tehoaa aspiriinin tavoin erilaisissa nivelkivuissa- ja säryissä. Virtsanmuodostuksen edistämiseen käytetään juuriosaa. Merilevä : Sisältää useita mineraaleja voimistaa lihaksia ja lisää vastustuskykyä ja vahvistaa kavioita.

MUISTA : HEVONEN ON STRESSIHERKKÄ ELÄIN, JOKA TARVITSEE RUOKARAUHAN!

Talli on hevosen koti, siellä ei muulloinkaan metelöidä eikä juosta.

Kavioiden hoito

Kaviot puhdistetaan päivittäin ja aina ennen ja jälkeen ratsastuksen tai ajon. Samalla tarkistetaan jalat ja kenkien kiinnitykset. Hevonen pärjää hyvin ilman kenkiä, mutta jos kengitys on tarpeen kutsutaan kengittäjä ja valitaan käyttötarkoitukseen sopivat kengät. Kaviot tulisi vuolla ja kengittää n. 4 - 6 viikon välein. Kuivat kaviot tarvitsevat vettä, jalat voi laittaa vaikka vesiämpäreihin. Älä rasvaa kuivaa kaviota, rasvaus voi pahentaa tilannetta.

Karsinan puhdistus

Karsinat on hyvä puhdistaa päivittäin ja mieluimmin sellaiseen aikaan, jolloin hevoset ovat ulkona. Talli ehtii tuulettua ja pölyt ja virtsan ammoniakkihöyryt laskeutua. Työkaluiksi tarvitset talikon, lapion, kottikärryt ja harjan käytävien lakaisuun. Poista karsinasta märät aluset ja lanta. Laita tarvittaessa lisää kuivikkeita. Kuivikkeina voi käyttää turvetta, kuivikepurua, olkia tai paperisilppua.