Miten raviponia hoidetaan?
Raviponin hoito
Raviponin hoito vaatii enemmän huolellisuutta kuin harrasteponin. Kilpaurheilijana sen on oltava huippukunnossa ja tällöin niin ruokinnan, liikunnan kuin päivittäisen hoidonkin on oltava laadukasta. Vaikka ponit ovatkin maatiaisrotuina sopeutuneet niukkaan ja kortiseen rehuun tarvitsee ravikilpailuponi myös väkirehuruokintaa. Ponin lihavuuskuntoa tule tarkkailla jatkuvasti – sopivassa kunnossa olevalla ponilla eivät kylkiluut näy, mutta ne tuntuvat selvästi.
Kengitykset, raspaukset, madotukset ja rokotukset on huolehdittava kuten kaikilla poneilla. Valmennuksessa olevan ponien lihahuollosta ja loimittamisesta on huolehdittava asiallisesti. Lisäksi kovassa rasituksessa olevan ponin jalkojen hoitoon ja terveyteen on kiinnitettävä erityisesti huomiota.
Ponin valmennus
Poniraviurheilu ei harrastuksena saa alkaa tuntua työltä, ei ajajan eikä ponin mielestä. Iloista ja mielellään töihin lähtevää ponia on helpompi myös valmentaa.
Perus ruskuntokaudella aloitetaan liikunta varovasti ja lisätään hidasvauhtisten valmennuslenkkien viikoittaista määrää ja pituutta vähän kerrallaan koko ajan ponin kuntoa ja mielialaa lukien. Peruskuntokauden tavoitteena on että poni jaksaa 4 – 6 päivänä viikossa tehdä kevyesti ja innokkaasti 6 – 10 kilometrin lenkkejä käynnissä ja hölkässä. Peruskuntokauden valmennukseen voi yhdistää myös ratsastusta (varsinkin, jos ponilla aiotaan kilpailla monté –lähdöissä), hangessa tai vedessä kahlaamista, uittoa ja kiipeilyä. Pari lepopäivää tarhassa vapaasti liikkuen kannattaa ponin viikko-ohjelmassa olla.
Nopeusharjoittelu alkaa oikeastaan jo peruskuntokauden loppupuolella, kun ponilla voidaan ajolenkeillä tehdä pieniä nopeavauhtisempia pyrähdyksiä. Kun varsinaiseen hiittivalmennukseen siirrytään, on ponin oltava hyvässä kunnossa ja terve.Perusrakenteeltaan hiittivalmennus voi olla lämmityksen jälkeen tehtävä kilpailtavaa matkaa pitempi kovempaa ajettava pätkä. Nopeutta ja ajettavan matkan pituutta lisätään asteittain ja tärkeää on ajaa kellon kanssa, jotta todellinen ajo nopeus tiedetään. Intervalli tyyppinen valmennus koostuu puolestaan esimerkiksi lämmityksen jälkeen ajettavista 500 m:n vedoista, joiden välissä poni saa kävellä minuutin tai kaksi. Vetoja voidaan toistaa neljästä kuuteen kappaletta. Kovavauhtisen valmennuksen jälkeen on loppuverryteltävä ja palauteltava poni huolellisesti. Hiittipäiviä voi kahdessa viikossa olla 2 (– 3).
Ponilla kilpaileminen
Kilpaileminen voidaan aloittaa kuin poni jaksaa iloisesti 5-7 km hölkkälenkit ja palautuu rasituksesta nopeasti. Lisäksi ponin tulee olla sopusuhtaisessa kunnossa ja ravata hyvin. Uraansa aloittelevan ponin tulisi hiitata helpon tuntuisesti A-ponien ollessa kyseessä 3.30-vauhtia ja B-ponien ollessa kyseessä 3.00-vauhtia.