Millainen Bulgaria on matkakohteena?

Pääkaupunki: Sofia
Asukasluku: 7,5 miljoonaa
Pinta-ala: 110 910 km²
Rahayksikkö: lev
Bulgaria on valtio Balkanilla, Kaakkois-Euroopassa. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla ja sen rajanaapureita ovat Kreikka ja Turkki etelässä, Serbia ja Montenegro ja Makedonia lännessä, ja Romania pohjoisessa. Väestöjakauma: bulgaarit 83,9 %; turkkilaiset 9,4 %; romanit 4,7 %; muut 2 % (sisältää makedonialaiset; armenialaiset; tataarit) (2001). 84,8 % väestöstä puhuu bulgariaa, joka on slaavilaiseen kieliryhmään kuuluva kieli. Uskonnot: Bulgarian ortodoksinen kirkko 82,6 %, Islam 12,2 %, roomalaiskatolisuus 0,6 %, protestanttiset lahkot 0,5 %, muut 4.1 %.

Historia

Bulgaarit saapuivat Volgan alueelta nykyisestä Ukrainasta ja Venäjältä, sekoittuivat slaavilaisiin ja Traakian kansoihin Tonavan eteläpuolella 600-luvulla ja perustivat ensimmäisen bulgaarien valtion. Bulgaarit taistelivat Bysanttia vastaan, kunnes 1300-luvun lopussa osmanit valloittivat maan. Bulgaria sai itsenäisyyden ruhtinaskuntana 1878 ja julistettiin kuningaskunnaksi 1908. Vuosina 1912 ja 1913 Balkanin sodissa Bulgarian alueet muuttuivat. Ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa Bulgaria taisteli häviäjien puolella, ja joutui Neuvostoliiton vaikutuspiiriin. Bulgariasta tuli kansantasavalta 1946. Ensimmäiset monipuoluevaalit pidettiin taas 1990. Bulgaria liittyi Natoon 2004 ja toivoo pääsevänsä Euroopan unioniin 2007.

Maantiede

Bulgaria koostuu Traakian, Moesian ja Makedonian muinaisista alueista. Maan lounaisosa on vuoristoista, ja siellä sijaitsee Balkanin korkein kohta, Musala 2925 m. Yksi Balkanin vuoristoista kulkee lännestä-itään maan keskellä. Kaakossa Mustanmeren rannikolla on kukkuloita ja tasankoa. Tonava kulkee maan pohjoisrajalla. Muita suuria jokia ovat Struma ja Maritsa etelässä. Ilmasto on leuto. Talvet ovat kylmiä ja kosteita, kesät taas välimerellisen kuumia ja kuivia.

Eläimistö

Bulgarian eläimistöön kuuluu muun muassa mufloni.

Kulttuuri

Bulgarian kulttuuriin kuuluu traakialaisia, slaavilaisia ja bulgarialaisia elementtejä, siinä on lisäksi Bysantin, Turkin ja Kreikan kulttuureista vaikutteita. Bulgarialainen Elias Canetti voitti Nobelin kirjallisuuden palkinnon 1981. Voimistelun lisäksi (Maria Gigova, Maria Petrova) bulgarialaiset ovat kunnostautuneet tenniksessä (Magdalena Maleeva), korkeushypyssä (Stefka Kostadinova) ja šakissa (Antoaneta Stefanova).