Millainen matkakohde on Gibraltar?
Pääkaupunki: | (Gibraltar) |
Asukasluku: | 27 780 |
Pinta-ala: | 6,5 km² |
Rahayksikkö: | punta |
Historia
Ihmisasutuksesta Gibraltarilla on todisteita jo neanderthalin ihmisten ajoista asti. Foinikialaiset kävivät paikalla n. 950 eaa. ja karthagolaiset myöhemmin, mutta kumpikaan ei luonut alueelle pysyvää asutusta. Platon käyttää Gibraltarista ja salmen toisella puolella olevasta Jebel Musasta (Monte Hacho) nimitystä Herkuleen pilarit.
Myöskään roomalaiset eivät perustaneet pysyvää siirtokuntaa. Rooman valtakunnan tuhon jälkeen tulleet vandaalit jäivät väliaikaisesti, mutta gootit pysyivät alueella vuodesta 414 vuoteen 711. Tuona vuonna Tariq ibn Ziyad, berberien johtaja nousi valtausretkellään Espanjaan maihin Gibraltarin eteläkärjessä. Vuori sai nimen Jebel Tariq (Tariqin vuori). Alue säilyi maurien hallussa vuoteen 1462, kun espanjalaiset joukot valtasivat sen. Vuonna 1704 englantilais-hollantilaiset joukot, joita johti Sir George Rooke , valtasivat Gibraltarin. Alue siirtyi Espanjalta Ison-Britannian haltuun Utrechtin sopimuksen (1713) myötä. Vaikka Espanja yritti ensi alkuun palauttaa Gibraltarin haltuunsa, mm. 1783 piirityksessä, on alue säilynyt Ison-Britannian hallinnassa.
Toisen maailmansodan aikana asukkaat evakuoitiin ja Gibraltarin avulla liittoutuneet pystyivät kontrolloimaan liikennettä Välimerelle.
Maantiede
Alue on 6,5 km² laaja. Espanjan kanssa sillä on 1,2 km pitkä maaraja ja rannikkoviivaa on 12 kilometriä. Ilmasto on välimerellinen: talvet ovat leutoja ja kesät kuumia.
Talous
Pääosan taloudesta muodostavat offshore-pankkitoiminta ja turismi. Gibraltarissa onkin tällä hetkellä rekisteröitynä enemmän yrityksiä kuin asukkaita. Alueella käy vuosittain yli 7 miljoonaa vierailijaa. Rahayksikkönä on käytössä Ison-Britannian punta. Setelit ja kolikot tuotetaan paikallisesti, mutta myös brittiläiset rahat käyvät maksuvälineenä. Euro ei ole laillinen maksuväline, mutta useimmat kaupat ja ravintolat hyväksyvät pieniä euromääriä.
Kulttuuri
Gibraltarin kulttuurissa näkyy vaikutteita monista lähteistä, ei pelkästään Britanniasta ja Espanjasta. Useimpien gibraltarilaisten etninen tausta onkin jotain muuta kuin brittiläistä tai espanjalaista: mm. maltalaista, portugalilaista, juutalaista tai pohjois-afrikkalaista.