Millainen matkakohde on Slovenia?
Pääkaupunki: | Ljubljana |
Pinta-ala: | 20 273 km² |
Asukasluku: | n. 2 miljoonaa |
Aikaero: | talvisin +1 tuntia |
Kieli: | slovenia |
Uskonto: | roomalaiskatolilaisia 65%, kalvinisteja 20% |
Historiaa lyhyesti
Vuonna 1282 sloveenien alue liittyi Habsburgien perintömaihin ja oli osa Itävalta-Unkaria sen hajoamiseen vuoteen 1918 asti. 1918 Slovenia yhdistyi serbien ja kroaattien kanssa kuningaskunnaksi, joka vuonna 1929 muodosti Jugoslavian. Toisessa maailmansodassa Jugoslavia valloitettiin. Sodan jälkeen Jugoslavia koottiin uudelleen ja Slovenia oli sen kommunistinen osavaltio. Sosialistista Jugoslaviaa hallitsi tiukalla otteella Josip Broz Tito. 1980-luvulla Slovenia ja Kroatia alkoivat etääntyä Jugoslaviasta haluten lisätä itsemääräämisoikeuttaan, mitä Serbia vastusti. Vuonna 1991 Slovenia julistautui kansanäänestyksen tuloksena itsenäiseksi ja ajautui sotaan serbejen kanssa. Sotaa kesti 10 päivää ja se vaati 64 kuolonuhria, jonka jälkeen serbijoukot siirtyvät Kroatiaan.
Jugoslavian aikana Slovenia oli liittovaltion rikkain ja kehittynein osavaltio. Myös sodan jälkeen Slovenia on selviytynyt vauraimpana entisistä Jugoslavian osavaltioista. Euroopan Unioniin Slovakia liittyi vuonna 2004.
Luonto ja harrastukset
Slovenian pienuudesta huolimatta maan luonto on erittäin rikas ja vaihteleva, sillä kun toisella puolella maata lasketellaan, samaan aikaan toisella puolella maata voi pulahtaa Välimeren aaltoihin.
Talviurheilu on erittäin suosittua sloveenien keskuudessa sillä miltei puolet maasta on vuoristoa. Maan korkein vuori on Triglav, 2864 metriä. Slovenian Alppeihin kuuluu kolme vuoriketjua: Juuliset Alpit, Kamnikin ja Savinjan Alpit sekä Karavankit. Jokaisessa vuoriketjussa on useita, jopa kymmeniä yli kaksikilometrisiä huippuja. Suosittuja hiihtokeskuksia ovat mm. Vogel, Kanin ja Kravavec. Mariborissa sijaitsevan Pohorje-vuorella on useita rinteitä ja 36 kilometriä latua hiihtämiseen. Vaeltaminen vuoristoissa on myös hyvin suosittua.
Slovenialla on 46 kilometriä Adrianmeren rannikkoa. Rannikon suosikkikaupunki on kapealla niemellä sijaitseva Piran. Venetsialaisvaikutteisessa kaupungissa on kapeat kadut ja goottilaista arkkitehtuuria. Piranista voi myös risteillä päiväristeilyllä esimerkiksi Kroatiaan tai Venetsiaan.
Karstin ylänköalueella sijaitsee Slovenian kuuluisia tippukiviluolia. Suurin tippukiviluola on Postojna, upeimpiin kuuluu Škocja.
Kristallinkirkas Bohinj-järvi lumoavine näkymineen ja ympäristöineen ihastuttaa. Toinen ihastuttava alue on Triglavin kansallispuistossa sijaitseva jokilaakso Soca, jossa kirkasvetinen Soca-joki virtaa kohti Adrianmerta.
Mielenkiintoinen tutustumiskohde on Lipican hevossiittola, jossa kasvatetaan Lipizzan hevosia. Tilalla on mahdollisuus tutustua kuuluisiin valkoisiin hevosiin ja myös mahdollisuus saada ratsastunti, jos tulostaan ilmoittaa etukäteen. Mielenkiintoa herättää myös Cerkniško jezero-järvi, joka karstimaan vaikutuksesta joskus kutistuu lähes olemattomiin.
Ljubljana ja Bled
Vajaan 300 000 asukkaan pääkaupunki Ljubljana on yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista. Vilinää kaupungissa kuitenkin riittää, sen takaa jo kaupungin yliopisto noin 50 000 opiskelijallaan. Kaunein osa kaupunkia on vanha kaupunki, jonka barokkityylinen arkkitehtuuri on suosittu nähtävyys. Kaupungin läpi kulkeva Ljubljanica-joki ja sen yli kulkeva Kolmossilta hallitsevat kaupunkikuvaa. Muita nähtävyyksiä ovat mm. Bledin linna, Raatihuone ja Pyhän Nikolauksen katedraali. Kulttuurinnälkään helpotusta tuovat kaupungin Kansallismuseo, Kansallisgalleria ja Modernin taiteen museo.
5000 asukkaan Bled sijaitsee Ljubljanan lähistöllä Juliaanisten Alppien läheisyydessä. Luonnollaan ihastuttava kaupunki on turistien suosikki. Kristallinkirkkaan Bled-järven keskellä sijaitseva saari ja sieltä kohoava kirkko on vaikuttava näky. Sama päteen 1000-luvulla rakennettuun Bledin linnaan joka sijaitsee kalliolla 100 metriä järven yläpuolla, tarjoten loistavat näkymät. Šum-suihkulähteen näkemisen voi vaikka liittää osaksi vaellureittiä. Bledi on oiva paikka muillekin ulkoilmaharrastuksille kuten golfille, maastopyöräilylle ja kiipeilylle.
Ilmasto
Ilmasto Sloveniassa vaihtelee alueittain. Alppialueilla kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä. Rannikkoalueella vaikuttaa lämmin välimerenilmasto. Keskimaassa on mantereinen ilmasto lämpimillä tai kuumilla kesillä ja kylmine talvineen.
Ihmiset, kieli ja ruokakulttuuri
Sloveeneja luonnehditaan ystävällisiksi ja avuliaiksi. Sloveenit ovat ylpeitä menestyksestään ja monipuolisesta luonnostaan. Kuitenkin suhteellisen suuri joukko sloveeneja on muuttanut maasta pois, sillä arvellaan, että joka neljännes sloveeni asuu ulkomailla.
Sloveenin kieli kuulu eteläslaavilaiseen kieliryhmään, jossa on myös kroatian, bosnian ja serbian kielet. Kieli muistuttaa myös tšekin ja slovakkin kieltä. Sloveenin kielioppi on monimutkaista ja siinä on myös yksi erikoisuus, sanoja taivutetaan yksikössä, kaksikossa ja monikossa. Kaksikkoa kutsutaan duaaliksi. Maassa puhutaan myös jonkin verran kroatiaa, serbiaa ja bosniaa. Etenkin nuoremmat ihmiset puhuvat englantia.
Slovenialainen ruoka on saanut paljon vaikutteita naapurimailtaan ja historiastaan. Italiasta ovat tulleet pastat ja pizzat, Keski-Euroopasta tulevat makkarat ja muut lihaisat ruuat, kebabit ja grillilihat tulevat Balkanista. Annokset saattavat olla raskaita, mutta maassa syödään myös terveellisempää kalaa, mereneläviä ja salaatteja. Päivälliseen kuuluu yleensä keitto. Ruokajuomaksi sopivat mainiosti pitkän historian omaavat Slovenian viinit.