Kirjallisuuden opiskelijan perusteos
Lyytikäisen osio vastaa yleisiin kysymyksiin kirjallisuudesta, esimerkiksi miten kaunokirjallisuuden rajat määritellään. Kirjallisuuteen paneudutaan tarkastellen sitä kommunikaationa ja toisaalta kielenä. Lyytikäinen esittelee myös kirjallisuuden koodeja: mitä ne ovat jo minkälaisia erilaisia niitä on?
Auli Viikarin kirjoittama ”Lyriikan runousoppia” käsittelee runoutta. Artikkelin aloittaa kysymys, mikä tekee kirjallisuuden kielestä erilaista kuin tavallinen kieli, mikä on ominaista runokielelle? Tämä poikkeavuus on perusta runojen erityisominaisuuksille: runomitalle, äännetoistolle, kuvallisuudelle... Näiden asioiden lisäksi käsitellään vielä runon puhujaa ja puhetilannetta.
Mervi Kantokorpi paneutuu teoksessa proosan, kertovan ja suorasanaisen kirjallisuuden runousoppiin. Osiossa käsitellään kerrontaa ja sen eri tasoja, kertojaa, henkilöitä, tekstin aikarakenteita, fokalisaatiota sekä myös sisäistekijän ja sisäislukijan käsitteitä. Teoksen lopussa on muutama esimerkkinä käytetty novelli.