Mitä oli dadaismi?
Dadaismi ja ready made syntyivät vuonna 1913 ärsyttämään ja ottamaan kantaa kapinallisina liikkeinä. Marcel Duchamp on ready-maden esi-isä, joka esitteli polkupyörän ja pullonavaajan New Yorkissa 1913 ja signeerasi tehdasvalmisteiset esineet ja teki niistä taideteoksia. Esineiden asettaminen näyttelytilaan ja jalustalle, sekä niiden signeeraus oli eräänlaista provokaatiota, mutta samalla myös todellinen taiteen revoluutio. Niillä ei ollut esteettistä kauneutta, kuten pisuaarilla, joka on yksi hänen merkittävistä ready-made teoksistaan. Sananmukaisesti työt olivat jo-tehtyjä. Hän erotti esimerkiksi löydetyt esineet näistä, koska ne olivat viehättävämpiä.
Taiteilijan asema muuttui, koska taiteilija pystyi päättämään mikä on taidetta ja mikä ei. Taidenäyttelyissä oli aina ironiuden maku, jotkut ready maden edustajat kehottivat jopa rikkomaan teoksiaan. Eräässä näyttelyssä katsojille annettiin kirveet hajottamistarkoituksessa, kun toisinaan esiintyi vain tarkkailua. Zürichissä syntynyt dadaismi on yhtä lailla amerikkalaista kuin eurooppalainen taideliike. Vuosina 1916-23 vaikuttanut Dada, joka merkitsee keppihevosta, on satunnaisesti sanakirjasta löytynyt sana, mutta kuvaa hyvin liikkeen mentaliteettia.
Futuristeilta saatuja vaikutteita olivat iltamat, joissa absurdius pääsi valloilleen niin äänien, sketsien kuin kirjallisuudenkin tasolla. Mutta väkivallan ja sodan ihailu tai kansalliskiihkoilu kuten futuristeilla, vaikka dadaismi olikin hyvin anarkistinen liike. Koneet olivat futuristien ihanteina, mutta kaikki tämä edes hieman konkreettinen maailmansodan pyörteissä oli dadaisteilla pikemminkin humoristista pessimismiä. Amerikkaan muuttanut ranskalainen Francis Picabia toteutti Duchampin ja amerikkalaisen valokuvaajan Man Rayn kanssa merkittävää taidetta valokuvan keinoin. Arvojen alassyöksy oli selvää sodan takia, mutta porvarilliset arvot ja normit oli dadaistien silmissä halveksuttaa eivätkä he hyväksyneet melkein mitään. Omiinkin töihin saatettiin suhtautua lähes naurunalaistavan huumorin sävyttämänä.