Imellytetty perunalaatikko
Perunalaatikkoa noin 2 litran annos
Imeltyminen tarkoittaa tärkkelyksen hydrolysoitumista dekstriiniksi eli mallas- ja rypälesokeriksi entsyymien vaikutuksesta. Seuraavassa imellytetyn perunalaatikon ohje.
- 3 kg muussattavia perunoita (40-45 keskikokoista)
- [Perunalajike on tärkeä. Esim. Sabina, Pito, Puikula ja Saturna ovat hyviä nk. muussiperunoita.]
- Vettä (keittämiseen, säästetään)
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- suolaa (maun mukaan)
- (1-3 rkl siirappia)
- (loraus maitoa)
- lisäksi tarvitset kertakäyttöisiä foliovuokia, joiden voiteluun voita.
Kuori perunat ja keitä ne vedessä (älä käytä keittäessä suolaa). Älä heitä keitinvettä pois. Survo perunat muussinuijalla. Anna survoksen jäähtyä noin 40 asteiseksi.
Lisää survokseen noin 3 dl talteen laittamaasi keitinvettä. Tarkasta, ettei survos ole liian kuumaa! Sen on oltava korkeintaan 40-50 asteista, jotta jauhot imeltyvät parhaiten! Sekoita tämän jälkeen survokseen puolet vehnäjauhoista.
Lämmitä uuni 50 asteeseen ja laita kattila kannella peitettynä sinne. Vajaan puolentoista tunnin kuluttua sekoita survokseen loput jauhot. Tämän jälkeen saat antaa perunajauhomassan imeltyä vähintään 3-4 tuntia tai halutessasi jopa kellon ympäri (12 tuntia). Tämän on helppo antaa tapahtua esimerkiksi yöllä.
Imeltymisen jälkeen massa on huomattavasti löystynyt, mikä on normaalia. Maista massaa. Jos haluat lopullisesta laatikosta erityisen imelää, voit lisätä siirappia. Laatikko joka tapauksessa makeutuu entisestään kypsyessään.
Mausta massa suolalla makusi mukaan ja ohenna sitä tarvittaessa maidolla, kunnes on puuromaista. Voitele vuoka ja täytä se puoliksi massalla. Jos laitat vuokaan liikaa masssaa, se kuohuu kypsyessään yli.
Paista perunalaatikoitasi 150 asteessa reilu kaksi tuntia.