Joulupukki
Millaiset on joulupukin perinteet?
Nykyisessä Turkissa sijaitsevan Myran piispa Pyhä Nikolaus syntyi 300-luvulla rikkaaseen kauppiasperheeseen. Nikolaus oli hyväsydäminen mies, joka auttoi lähimmäisiään. Hän jakoi anteliaasti lahjojaan vähäosaisille, mutta niin ettei lahjan antaja käynyt ilmi sen saajalle. Tarun mukaan Nikolaus oli niin ujo, ettei hän halunnut paljastaa itseään. Kuten arvata saattaa juuri Nikolauksesta tuli nykyisen joulupukkimme esikuva.
Monissa maissa Pyhä Nikolaus kuljettaa vielä tänäkin päivänä lahjat kilttien lasten luo. Hän ei mene taloihin sisälle, vaan pudottaa paketit savupiippua pitkin lasten joulusukkiin. Myytti Nikolaus-pukista kulki Amerikkaan hollantilaisten siirtolaisten mukana, josta amerikkalaiset muokkasivat hyvin pian oman versionsa, Santa Clausin. Arvokkaan piispan ulkomuoto muuttui hymyileväksi, valkopartaiseksi ja pulskaksi joulu-ukoksi. Piispanhiippakin vaihtui karvalakkiin, joka myöhemmin muuttui vielä punaiseksi piippalakiksi.
Ennen nykyisenlaista joulupukkia suomalaisella maaseudulla kulki sarvipäisiä tapaninpukkeja ja nuuttipukkeja, jotka tuohinaamari kasvoillaan kiersivät talosta taloon pelotellen lapsia ja kerjäten ryyppyjä. Nykyisenlainen pukki syrjäytti vähitellen nämä kummajaiset. Joulupukki vieraili aluksi säätyläiskodeissa jakaen lahjoja kilteille lapsille. Tuhma lapsi saattoi saada risuja rangaistuksena kepposista ja ilkikurisista tempauksistaan. Tarina Pohjoisnavalla asuvasta joulupukista on alun perin lähtöisin jo 1800-luvulta ja amerikkalaisen George P. Walkerin suusta. Kun lasten rakastama radiotoimittaja Markus-setä kertoi lastentunnillaan vuonna 1927, että oikea joulupukki asuu Lapissa, Korvatunturilla, ei asiasta ollut enää epäilystäkään. Nykyisin Korvatunturin joulupukki saakin toivekirjeitä ympäri maailman ja moni ulkomainen turisti tulee joulun alla Suomeen tavatakseen tuon ainoan oikean joulupukin.