Millaiset perinteet jouluruoilla?
Jouluna on kautta aikojen syöty runsain mitoin ja paremmin kuin arkena. Herkuttelun ja juhlinnan lisäksi tähän on ollut toinenkin syy: ylenpalttisen syönnin on nimittäin ajateltu parantavan seuraavan vuoden satoa. Suomalaiset joulupöydät notkuvat perinteisesti kinkusta, erilaisista laatikoista, lipeäkalasta, graavilohesta, rosollista ja riisipuurosta.
Lanttulaatikko on vanhaa suomalaista perua, kun taas muut joulupöytämme laatikot ovat tulleet maahamme Ruotsista. Murresana loora tuleekin ruotsin kielen sanasta låda. Tavallisia suomalaisen joulupöydän laatikoita lanttulaatikon lisäksi ovat porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ja maksalaatikko.
Koska tuoretta kalaa oli entisajan pakkasten keskellä vaikea saada, käytettiin tilalla kuivattua lipeäkalaa. Nimitys juontaa juurensa kalan käsittelytavasta. Kuivattu kala eli kapakala laitettiin likoamaan veteen heti ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeen ja se sai olla vedessä kokonaisen viikon. Nykyisin lipeäkalaa voi ostaa joko tuoreena tai pakastettuna. Lipeäkala on usein kuivattua turskaa tai seitiä.
Riisiä alettiin tuoda Suomeen 1800-luvun puolessa välissä. Aluksi riisipuuro oli kuitenkin vain säätyläisten herkku, kunnes siitä tuli myös tavallisen kansan joulupuuro 1900-luvun alusta lähtien. Riisipuuron kanssa Suomeen rantautui myös keskiajan Englannista peräisin oleva puuromanteli. Entisajan uskomuksen mukaan mantelin puuroonsa saanut oli tulevana vuotena hyvin onnekas.
Monissa perheissä joulupöydän kruunu on lienee edelleenkin kunnon kinkku. Kinkusta tuli joulun pääruoka vasta 1900-luvulla, sillä 1800-luvulla sikatalous oli vielä niin huonoissa kengissä, ettei possua olisi riittänyt joka perheen joulupöytään. Joulukinkkuperinnettä pidetään kahden tavan risteytyksenä. Kun herrasväellä oli tapana syödä paistettua sianpäätä, maistui tavalliselle kansalle paistettu takajalka. Myös kalkkuna on raivaamassa tilaa nykyajan suomalaisesta joulupöydästä.
Ruoalla on aina ollut ja tulee varmasti olemaankin tärkeä rooli yhtenä joulun tunnelman luojana. Jouluruoat auttavat osaltaan siirtämään suomalaista ruokakulttuuria sukupolvelta toiselle.