Noin 20 kpl
- 1/2 litraa vettä
- 25 g hiivaa
- 2 rkl hunajaa
- 2 tl suolaa
- n. 1 dl öljyä
- Vajaa 1 kg sämpyläjauhoa, vehnäjauhoa tai hiivaleipäjauhoa
Mittaa vesi kulhoon ja lämmitä se haaleaksi tai mittaa keitettyä ja kylmää vettä. älä koskaan ota lämmintä vettä hanasta. Liuota veteen hiiva, lisää hunaja, suola ja öljy. Sekoita ensin rouheisia sämpyläjauhoja noin 6-8 desilitraa ja loput vehnäjauhoa tai hiivaleipäjauhoa. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, ettei taikinasta tule liian kovaa. Hyvä taikina alkaa irrota kulhon reunoista, mutta on kuitenkin melko löysää eli sämpylöihin ei kannata laittaa aivan niin paljon jauhoja kuin pullataikinaan. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin parikymmentä sämpylää ja asettele ne uunipellille. Voit antaa sämpylöiden nousta tai voit laittaa ne suoraan kuumaan uuniin. Paista kymmenisen minuuttia. Kypsä sämpylä on kauniin ruskea. Tarjoa vaikka keiton kanssa. Halutessasi voit käyttää pelkki hiivaleipäjauhoja tai pelkkiä sämpyläjauhoja.