Mikä tekee kokouksesta päätösvaltaisen?
Kokouksen päätösvaltaisuutta määrittelevät yhdistyksen tai osakeyhtiön säännöt. Kunkin yhteisön omissa säännöissä kerrotaan, milloin kokous on laillinen ja päätösvaltainen. Vain kokouksen alussa päätösvaltaiseksi todettu kokous voi tehdä laillisia päätöksiä.
Päätösvaltaisuuteen liittyy aina kokouskutsun oikeellisuus. Kokouskutsu tulee antaa säännöissä määrätyllä tavalla ja oikeaan aikaan, esimerkiksi kaksi viikkoa ennen kokousta kirjeellä. Joskus sääntöihin voidaan liittää kokoukseen osallistujien määrään liittyviä ehtoja. Hallituksen kokouksien kohdalla ei ole vaatimusta kutsun lähettämisen ajasta tai tavoista. Hallitus voi täten kokoontua nopeastikin. Hallituksen kokousten päätösvaltaisuus riippuu kokoontuvien hallituksen jäsenten määrästä.
Kokouksen päätösvaltaisuus on todettava ennen kuin päätöksiä tehdään kokouksessa. Päätösvaltaisuuden toteaminen on osa kokouksen alkutoimia, joihin kuuluvat myös kokouksen avaaminen, kokouksen toimihenkilöiden valinta, esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi sekä ilmoitusasiat.
Päätösvaltaisuuden toteamista varten kokoukseen on varattava yhteisön säännöt, joista sääntö kokouksen koolle kutsumisesta tarkistetaan. Lisäksi mukana ovat kokouskutsu tai kutsut, joilla todistetaan noudatetun sääntöjen antamia ohjeita koolle kutsumisesta. Kutsu ja sääntö luetaan. Kokousosallistujien määrä tarkistetaan, jos se on säännöissä esitetty vaatimuksena. Ellei kukaan esitä vastalausetta, puheenjohtaja toteaa kokouksen päätösvaltaiseksi.