Allium porrum
Mistä purjo on kotoisin?
Sipulikasveihin kuuluva purjo on luultavasti kotoisin Välimeren alueelta, missä sitä on viljelty jo yli 3000 vuoden ajan. Antiikin Kreikassa ja Roomassa purjoa arvostettiin erityisesti, yhtäältä ravintona, toisaalta sen terveydelle edullisten ominaisuuksien tähden. Purjoa on kutsuttu köyhien parsaksi ja myös kasvisten kuningattareksi.
Purjo Suomessa
Suomeen purjo saapui 1600-luvulla, mutta sen viljely yleistyi vasta paljon myöhemmin. Viime vuosina suomalaisten purjon kulutus on pysynyt paikallaan vaikka yleisesti ottaen kasvien kulutus on lisääntynyt. Purjoa lisätään Suomessa useisiin ruokalajeihin, mutta sitä ei käytetä samanlaisena lisäkevihanneksena, kuin useissa eteläisemmissä Euroopan maissa.
Kuinka purjoa käytetään?
Purjon pehmeä koostumus ja sen herkkä, makeahko maku, sopivat useisiin ruokalajeihin. Purjo voi korvata sipulin monissa resepteissä. Purjo kuuluu monien pataruokien ja keittojen valmistusaineisiin, ja purjo-perunakeitto on kasvisruokien klassikko, mutta purjon voi myös keittää sellaisenaan ja tarjota kuumana tai kylmänä salaattikastikkeen kanssa. Kermainen purjopiiras on herkullista. Purjosta voi valmistaa gratiinia ja se sopii hyvin esim. kukkakaalisoseeseen.
Valinta ja säilytys
Valitse purjo, jonka lehdet ovat kirkkaan vihreät ja kiinteät. Pehmentynyt, kellertävä tai rusehtava purjo on kadottanut parhaan makunsa sekä ravitsemukselliset ominaisuutensa.
Purjo säilyy jääkaapin alaosassa noin kahden viikon ajan. Kosteassa ja viileässä varastossa se voi säilyä pesemättömänä jopa kuukausia. Keitetty purjo säilyy jääkaapissa kahden päivän ajan, mutta muuttuu pian sen jälkeen syömäkelvottomaksi.
Purjo ja terveys
Vähäkalorinen ja runsaskuituinen purjo on erinomaista terveysruokaa. Se sisältää paljon rautaa, ja lisäksi C- ja B6-vitamiinia, magnesiumin, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita.
Purjo tunnetaan puhdistavana ravintona.
Vihje
Purjo on syytä pestä hyvin, sillä sen lehtien väleissä on usein hiekkaa.