Prunus domestica
Luumun alkuperä
Luumupuun arvellaan olevan lähtöisin Kiinasta, mutta alkuperä on epävarma, sillä jo esihistoriallisella aikakaudella sitä viljeltiin monilla eri alueilla. Varhaiset luumulajikkeet olivat happamia, mutta valinnan seurauksena kehittyi yhä makeampia luumulajeja. Antiikin roomalaiset tunsivat yli 300 eri luumulajiketta. Nykyään niiden määrä on yli 2000.
Luumut Suomessa
Suomeen luumu tuli 1600-luvulla. Siitä on kehittynyt useita kotimaisia lajikkeita. Luumun kansankielistä nimeä väskynä käytetään yleensä puhuttaessa tummista lajikkeista.
Kuinka luumua käytetään?
Luumuja käytetään tuoreena ja kuivattuina, keitettyinä ja sellaisenaan. Tuore luumu sopii erinomaisesti salaatteihin ja jälkiruokiin, esim. hedelmärahkoihin. Luumuja käytetään kiisseleihin sekä kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Yhtä hyvin kuivatusta kuin tuoreesta luumusta voi omenaan yhdistettynä keittää maistuvaa sosetta. Luumua käytetään myös alkoholijuomien valmistukseen.
Luumu ja terveys
Luumu on hyvä C- ja A-vitamiinin ja riboflaviinin lähde. Luumulla on laksatiivinen vaikutus etenkin silloin, kun se ei ole vielä aivan kypsä.
Valinta ja säilytys
Ostaessasi kiinnitä huomiota luumujen kiinteyteen, väriin ja tuoksuun. Luumu on kypsä silloin, kun joustaa hieman kevyesti puristettaessa.
Luumut voi kypsyttää huoneenlämmössä. Kypsät luumut säilyvät jääkaapissa 3-5 vuorokautta.
Vihje
Luumut sopivat mainiosti myös liharuokien lisukkeeksi. Esimerkiksi kuivattujen luumujen kanssa paistettu porsaanpaisti kuuluu ranskalaisen keittiön klassikoihin.