Citrus sinensis
Appelsiinin alkuperä
Appelsiini on alunperin lähtöisin Kiinasta. Sitä on viljelty Aasiassa ja yli 4000 vuoden ajan. Arabien mukana appelsiini kulki ensin Persiaan ja Egyptiin ja sittemmin Espanjaan ja Pohjois-Afrikkaan 1500-luvun puolivälissä. Euroopassa viljely yleistyi kuitenkin vasta 1700-luvun lopulla. Nykyään appelsiinin lukuisia eri lajikkeita viljellään eri puolilla maailmaa. Se on sitrushedelmistä tärkein ja kuuluu maailmankaupan neljän tai viiden tärkeimmän hedelmän joukkoon.
Appelsiini Suomessa
Suomessa myytävien appelsiinien alkuperä vaihtelee vuodenajan mukaan. Talvella ja keväällä appelsiinit tulevat pääasiassa Espanjasta ja Israelista, kesällä Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta.
Kuinka appelsiinia käytetään?
Terveydelle edullisinta on appelsiinin syöminen sellaisenaan, mutta siitä voi puristaa mehua ja sitä voi käyttää erilaisten jälkiruokien ja lisäkesalaattien valmistukseen. Appelsiini maustaa monet leivonnaset ja siitä valmistetaan marmelaadia ja alkoholijuomia. Appelsiinipuun kukasta saatava vesi sopii paitsi ruuanlaittoon, myös kauneudenhoitoon.
Appelsiini ja terveys
Appelsiini, kuten muutkin sitrushedelmät, on erinomainen C-vitamiinin lähde. Appelsiinista saa myös A-vitamiinia ja kalsiumia.
Appelsiinilla diureettinen ja lievästi laksatiivinen vaikutus. Kansanperinne kehottaakin antamaan ummetuksesta kärsiville pikkulapsille aamulla lusikallisen appelsiinista puristettua tuoremehua.
Valinta ja säilytys
Mitä painavampi appelsiini on, sen mehukkaampi on sen koostumus. Kiinnitä ostaessasi huomiota myös hedelmän pinnan kiinteyteen. Vältä vaurioituneita ja kolhiintuneita appelsiineja.
Vihje
Appelsiinin kuoren oranssin osan voi raastaa ja käyttää leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen.