Sipulin alkuperä
Sipulin alkuperä
Sipuli on alkujaan kotoisin Aasiasta. Sipulia on käytetty sekä mausteena, että vihanneksena. Sen lukuisat terveydelle suotuisat ominaisuudet on tunnettu jo tuhansien vuosien ajan. Euroopassa sipulia viljeltiin jo antiikin aikoina ja Egyptiin se oli saapunut sitäkin aiemmin. Egyptiläiset palvoivat sipulia kuin jumalaa ja esim. faarao Tutankhamonin hautaa koristaa sipuliveistos.
Sipuli Suomessa
Sipulin eri lajikkeita on viljelty Suomessa jo kauan. Sipuli kuuluu osana suomalaiseen perusravintoon. Kesällä uuden, kotimaisen sipulin maku on vielä tavallistakin voimakkaampi, mikä johtuu pohjoisen pitkistä päivistä.
Kuinka sipulia käytetään
Sipulin käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Jälkiruokia lukuunottamatta sipuli on korvaamaton lähes kaikkialla. Sipulia (etenkin miedompia lajikkeita) voi syödä raakana ja keitettynä. Sipuli kuuluu useimpien liha-, kala- ja vihannesruokiin, ja sitä ilman padat, keitot ja laatikot eivät maistuisi oikealta. Myös kauko-idän keittiössä sipulilla on tärkeä osa.
Sipulia voi käyttää myös yksin esim. keitossa ja piirakan täytteenä – molemmat resepteistä lukeutuvat ranskalaisen keittiön klassikoihin. Sipuli sopii erinomaisesti myös grillattavaksi.
Sipulin kuoria on perinteisesti käytetty esim. villalangan värjäämiseen.
Sipuli ja terveys
Sipulin terveydelle edulliset vaikutukset ovat niin moninaisia, että sitä voi lähestulkoon pitää funktionaalisena elintarvikkeena. Sipuli on luonnon antibiootti, jota voi käyttää talvella flunssan hoitoon. Sillä on puhdistavia ja elimistöä stimuloivia ominaisuuksia. Sipuli sopii myös ripulin, reumatismin, suolistoloisien ja sappikivien hoitoon.
Sipulin voimakas tuoksu johtuu sen sisältämistä rikkiyhdisteistä. Sen lisäksi sipuli sisältää C- ja B6-vitamiinia, folasiinia ja lukuisia hivenaineita.h
Valinta ja säilytys
Ostaessasi kuivattuja sipuleita, valitse kovimmat, kuivimmat ja sileäpintaisimmat. Vältä osittain pehmenneitä ja itäneitä sipuleita.
Säilyttämisaika on lajikohtainen, mutta useimmat sipulit säilyvät viikkoja itämättä. Säilytä kuivana osatetut sipulit suojassa valolta, kuivassa ja mahdollisimman viileässä – muttei jääkaapissa, missä niiden maku tarttuisi toisiin ruokiin. Sipulit eivät myöskään sovi säilytettäväksi samassa paikassa perunoiden kanssa, koska ne ne imevät perunoiden kosteuden ja saavat ne itämään.
Tuoreet sipulit säilyvät jääkaapin vihanneslaatikossa noin viikon.
Vihje
Jos sipulin leikkaaminen itkettää, purista hampaittesi välissä kahta poltettua tulitikkua (musta puoli ulospäin!). Hiili imee itseensä sipulin erittämää kaasua ja vaiva hellittää – ainakin periaatteessa.