Capsicum annuum
Paprikan alkuperä
Paprika on lähtöisin Keski- tai Etelä-Amerikasta. Se kuuluu samaan koisokasvien sukuun, kuin munakoiso, peruna ja tomaatti. Paprika kuului ensimmäisten viljelykasvien joukkoon. Etelä-Amerikan intiaanit viljelivät sitä ravinnokseen jo 5000 vuotta sitten. Eurooppaan se saapui kuitenkin vasta löytöretkeilijöiden mukana. Paprika soveltuu helposti uusiin kasvuympäristöihin ja levisi siten nopeasti eri puolille Eurooppaa ja edelleen ympäri maailman. Espanja ja Unkari omaksuivat paprikan tärkeäksi osaksi perinneruokalajejaan.
Miedonmakuista paprikaa alettiin viljellä vasta 1900-luvulla. Siihen asti käytössä olleet lajikkeet olivat kaikki voimakkaanmakuisia ja polttavia.
Paprika Suomessa
Paprikaa on alettu kasvattaa Suomessa myyntiin vasta aivan viime vuosina, vaikka 1970-luvulla luoksemme saapuneen paprikan käyttö on lisääntynyt jatkuvasti. Tuontipaprikat saapuvat useimmiten Hollannista, joka on paprikan suurtuottaja.
Kuinka paprikaa käytetään?
Paprika on erinomaista raakana, mutta sen voi myös paistaa, keittää tai grillata. Paprika kuuluu useisiin pataruokiin, piiraisiin ja kastikkeisiin. Paprika on herkullista täytettynä tai marinoituna.
Valinta ja säilytys
Valitse kiinteitä, kiiltäviä ja kauniin värisiä paprikoita. Vältä pehmentyneitä ja liian kovia paprikoita.
Paprikat säilyvät jääkaapin vihanneslaatikossa muovipussiin pakattuina noin viikon.
Paprika ja terveys
Punainen paprika on erinomainen C- ja A-vitamiinin lähde, se sisältää B6-vitamiinia ja foolihappoa. A- ja C-vitamiinien määrä on pienempi keltaisissa ja vihreissä paprikoissa.
Paprikan ravintosisältö on lähes sama raakana ja keitettynä.
Perinteisesti paprikalla sanotaan olevan puhdistavia ja virkistäviä ominaisuuksia. Se kiihdyttää ruoansulatusta ja nesteen poistoa.
Vihje
Jos paprika närästää, kokeile sen syömistä kuorittuna. Grillin alla kuumentaessa kuori irtoaa hedelmälihasta ja sen irroittaminen on helppoa.