Citrus limon

Sitruunan alkuperä

Sitruunapuuta on Aasiassa viljelty jo 2500 vuoden ajan. Sen arvellaan olevan lähtöisin Kiinasta tai Intiasta. Eurooppaan sitruuna saapui Espanjaan tulleiden arabien mukana 1000-luvulla. Ristiretkeläisten mukana se levisi 1200-lukuun mennessä ympäri eteläistä Eurooppaa. Löytöretkeilijät kuljettivat sen 1400-luvun lopulla Väli-Amerikkaan.

Sitruuna Suomessa

Sitruunoita on saatavilla ympäri vuoden. Ne tuodaan Suomeen pääasiassa Espanjasta ja Argentiinasta.

Kuinka sitruunaa käytetään?

Sitruunasta käytetään ruuanlaitossa sen mehua ja kuorta. Mehukas ja maultaan hapan sitruuna sopii mausteeksi moniin suolaisiin sekä makeisiin ruokiin. Sitruunan hapokkuus estää tiettyjä ruoka-aineita – esim. banaani, omena, juuriselleri – tummumasta ja kohtuullisesti käytettynä se tuo esille toisia makuja.

Perinteisesti sitruunaa käytetään kalaruuissa, lihamarinaadeissa, jälkiruuissa ja juomissa. Salaatin kastikkeessa sillä voi korvata etikan.

Sitruunan kuori sopii leivonnaisten maustamiseen.

Sitruuna ja terveys

Sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä vähemmissä määrin foolihappoa ja kalsiumia. Sitruunamehusta jopa 10% on sitrushappoa, mikä tekee siitä liian happaman juotavaksi laimentamattomana. Runsaasti käytettynä sitruuna saattaa myös kuluttaa hampaita.

Sitruuna on tunnettu puhdistavista ominaisuuksistaan. Tippa sitruunamehua rauhoittaa hyönteisten puremia.

Osto ja säilytys

Valitse kiiltäviä ja kokoonsa nähden painavia sitruunoita. Sitruunat, joiden kuori vielä vihertää, ovat happamampia, kuin keltaiset.

Sitruuna säilyy huoneenlämmössä noin viikon. Pidempää säilytystä varten se tulee laittaa jääkaappiin.

Vihje

Puolikas sitruuna jääkaapin hyllyllä imee itseensä elintarvikkeiden hajuja ja raikastaa jääkaapin ilmaa.