Petroselinum hortense
Kuinka persiljaa käytetään ruuanlaitossa?
Persiljan käyttömahdollisuudet keittiössä ovat lähes rajattomat. Sen maku korostaa hyvin mietojen lihojen ja kalojen aromia, se sopii kastikkeisiin, riisin ja perunoiden seuraksi, munakkaisiin, salaatteihin ja keittoihin sekä patoihin. Persilja lisätään ruokalajeihin valmistuksen lopuksi, jotta sen koostumus, väri, maku ja ravintosisältö pysyisivät hyvinä.
Osto ja säilytys
Persiljaa voi ostaa kuivattuna ja tuoreena. Kiinnitä ostaessa huomiota persiljan koostumukseen ja väriin. Kellertävät, rusehtavat tai nahistuneet lehdet jätetään käyttämättä.
Leikattu persilja säilyy pestynä jääkaapissa rei’itetyn muovipussin sisällä. Pakastaminen sopii hyvin persiljan säilytykseen. Pakastettu persilja tulee lisätä ruokiin suoraan sulattamatta sitä ensin.
Ruokavinkki
Parmesanjuustoon, korppujauhoihin ja oliiviöljyyn sekoitettuna persiljasta saa herkullisen kuorrutuksen punaiselle lihalle. Paista liha ensin paistinpannulla, lisää kuorrutus ja gratinoi uunissa juuri ennen tarjoilua.