Hordeum vulgare
Ohra lukeutuu maailman vanhimpien viljelykasvien joukkoon. Ohra on luultavasti lähtöisin Aasiasta ja sen viljelystä on merkkejä jo kivikaudelta. Pohjois-Euroopassa ohra oli tärkein viljakasvi 1800-luvulle asti, jolloin ruis syrjäytti sen.
Ohranjyvistä valmistetaan hiutaleita, jauhoja, suurimoita ja tärkkelystä. Ohrajauhoissa ei ole sitkoa, joten sellaisenaan niistä ei voi valmistaa leipää. Muihin jauhoihin sekoitettuna niitä käytetään leipien, kakkujen ja keksien valmistukseen.
Ohrasuurimot voi valmistaa sellaisenaan lisäkkeeksi, mutta ne sopivat hyvin myös erilaisiin keittoihin ja pataruokiin.Ohratärkkelystä käytetään leivontaan ja kastikkeiden sekä kiisseleiden suurustamiseen. Ohramaltaista valmistetaan olutta ja viskiä.
Ohra on erinomainen kuitujen ja hivenaineiden, mm. niasiinin, raudan ja sinkin, lähde. Ohra on helposti sulavaa ravintoa ja perinteisesti sitä on suositeltu ruuansulatusvaivoista ja hengitystiesairauksista kärsiville.