Millainen on Suomen kieliopin historia?
Käytännön päämäärät ovat ohjanneet suomen kieliopin kehitystä. Kielioppia tarvittiin aluksi suomen opettamiseen muunkielisille. Vuonna 1649 ilmestyi Eskil Petrauksenkirjoittama suomen alkeisoppikirja Lingue Finnicae brevis latinantaitoisille ulkomaalaisille. Petrauksen kielioppi noudatti latinan kieliopin mallia. 1600-luvulla latinan kielioppia pidettiin perustana muiden kielten opettamiselle. Kouluaineeksi suomen kieli tuli vuonna 1841. Opetuskielenä tosin oli ruotsi. Ensimmäinen suomenkielinen suomen kielioppi ilmestyi vuonna 1845 Viipurissa. Teos oli H.K.Coranderin Suomalajnen Kieli-Oppi kowlujen tarpe´eksi. Tätä ennen kielioppikirjat olivat ruotsin kielisiä. Coranderin lisäksi kirjoitti Turun lukion suomen kielen opettaja G. E. Eurénsuomeksi kirjan Suomen kielioppi Suomalaisille (1852). Teos on merkittävä siksi, että siinä esitellään suomenkielistä terminologiaa. Kirjasta ovat peräisin muun muassa sellaiset oikeinkirjoituksen termit kuin piste, puolipiste, pilkku ja kysymysmerkki.
Suomen kielioppi kehittyi hitaasti. Tämä johtui siitä, että suomen kieltä tutkittiin kovin vähän. Etenkin lauseopin tutkimus oli vähäistä. Lauseopin esityksiä ilmestyi kuitenkin 1800-luvun aikana. Yksi kouluissa paljon käytetty teos oli A. W. Jahnssonin Finska Språkets Satslära.
- Merkittävä suomen kielen kieliopin muokkaaja oli 1880-luvun lopulla E. N. Setälä, jolta ilmestyi vuonna 1898 Suomen kielioppi - Äänne- ja sanaoppi &8211; Oppikoulua ja omin päin opiskelua varten.