Einsteinin suhteellisuusteorian perusajatukset
Kappaleiden liikkuessa meille normaaleilla nopeuksilla, vielä äänen nopeudellakin, niihin liittyvät ilmiöt noudattavat kutakuinkin tarkasti normaalia Newtonin mekaniikkaa. Näillä nopeuksilla suhteellisuusilmiöt ovat niin vähäisiä, että niillä ei ole merkitystä. Nopeuksien kasvettua lähelle valonnopeutta, joka on noin 3 x 108m/s, Newtonin mekaniikka ei enää selitä tapahtumia tarkasti. Meille niin normaalit totuudet ajasta, avaruudesta ja energiasta muuttuvat täysin toisenlaisiksi.
Peruslähtökohdat
Einsteinin suhteellisuusteorian peruslähtökohtina on kaksi ajatusta:
- Fysiikan lait ovat samanlaisia kaikissa erillisissä koordinaatistoissa
- Valo liikkuu samalla nopeudella suhteessa kaikkiin tarkkailijoihin.
Valon nopeus on jo ihmisen käsityskyvyn rajoilla eikä arkielämässä sen kanssa jouduta tekemisiin. Seuraava esimerkki vaatiikin mielikuvituksen käyttöönottoa. Kuvitellaan, että ihminen tarkkailee taivaalla lentävää avaruusalusta, joka etenee puolella valonnopeudella. Avaruusaluksessa oleva avaruuslentäjä sytyttää kulkusuuntaan olevan valonheittimen ja avaruusaluksen koordinaatistosta käsin katsottuna valo etenee avaruudessa valonnopeudella. Jokamiehen maalaisjärjellä ajateltuna valo etenee maan koordinaatistosta katsottuna puolitoistakertaisella valonnopeudella. Valo ei kuitenkaan voi milloinkaan edetä valonnopeutta suuremmalla nopeudella ja näin ollen maasta tarkkailevan ihmisen näkökulmasta valon etenemisnopeus on valonnopeus.
Kaikki liike on siis suhteellista
Millään keinolla ei ole voitu todistaa absoluuttista liikettä. Ei myöskään ole olemassa jotakin tiettyä ainutkertaista paikallaan olevaa koordinaatistoa, johon suhteessa kaikki muu liikkuu. Kaikki liike tapahtuu siis aina suhteessa johonkin toiseen ja mikäli vertailukohtaa ei ole olemassakaan ei liikettä voida todentaa.