Mitä tarkoittaa totuuden korrespondessiteoria?
Totuuden korrespondenssiteoria vastaa totuusteorioista ehkä parhaiten sitä intuitiota mikä ihmisillä muodostuu kun puhutaan jonkin asian totuudesta. Jokin asia on totta, jos se vastaa todellisuutta. Jos sanotaan, että ulkona sataa ja siellä todellisuudessa sataa, väite on totta. Loogisesti korrespondenssiteoria voidaan esittää muodossa:
:X on totta, jos x vastaa (jotain tiettyä) faktaa
:X on epätotta, jos x ei vastaa (mitään) faktaa
Tämä voidaan esittää yksinkertaistettuna muodossa:
- :&8221;Lumi on valkoista&8221; on totta, jos lumi on valkoista.
- :&8221;Lumi on valkoista&8221; on epätotta, jos lumi ei ole valkoista
- Korrespondenssi teorian historia johtaa juurensa Aristoteleen (384-322 eaa) ajatteluun. Aristoteleen mukaan: &8220;Sanoa jostakin, että se on, vaikka se ei ole tai sanoa jostakin joka ei ole, että se on, on epätotta. Kun taas sanoa jostakin joka on, että se on tai jostakin joka ei ole, että se ei ole, on totta.&8221; Ehkä kuuluisin muotoilu korrespondenssiteoriasta on peräisin Tuomas Akvinolaiselta (1225-1274), jonka mukaan &8221; Väitteen sanotaan olevan totta, jos se on yhdenmukainen ulkoisen todellisuuden kanssa&8221;.
- Totuuden korrespondenssiteoria liittyy yleensä tieteellisen realismin käsitteeseen. Tieteellinen realismi korostaa tieteen merkitystä todellisuuden kuvaamisessa. Tehdessään tiedettä tutkijat kuvaavat todellisuutta, ja heidän väitteistään voidaan sanoa ovatko ne totta vai epätotta. Teoriat ovat tämän ajattelun mukaan kuvauksia todellisuudesta. Teorioiden ja tieteen kehitys voidaan nähdä totuutta lähestyvänä janana, joka jossain vaiheessa saavuttaa totuuden. Tällaista &8221;kaiken teoriaa&8221; ei ole kuitenkaan pakko liittää ajatukseen tieteellisestä realismista. Tieteen voidaan ajatella vain lähestyvän totuutta.
Korrespondessiteoriaa ovat myöhemmin kehittäneet muun muassa Ludwig Wittgenstein (1889-1951) ja Betrand Russell (1872-1970). Heidän teoriaansa on kutsuttu loogiseksi atomismiksi.