Lev Trotski
Kuka oli Lev Trotski?
Lev Davidovitsh Trotski (s. Bronstein, 7. marraskuuta 1879, k. 21. elokuuta 1940) oli Venäjän lokakuun vallankumouksen keskeisiä hahmoja, puna-armeijan perustaja sekä intohimoinen Josif Stalinin vastustaja.
Trotski vallankumouksen rakentajana
Lev Bronstein syntyi juutalaiseen viljelijäperheeseen Ukrainassa vuonna 1879. Hän liittyi jo nuorena vallankumouksellisiin piireihin ja oli perustamassa ensin 1897 Etelä-Venäjän työläisliittoa ja seuraavana vuonna Venäjän sosialidemokraattista työväenpuoluetta. Vuonna 1900 hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi Siperiaan poliittisen toimintansa vuoksi. Hänen onnistui kuitenkin paeta 1902 ulkomaille Lev Trotskin nimelle väärennetyllä passilla.
Sosialidemokraattisen puolueen hajottua kahtia Trotski toimi aluksi menshevikkien riveissä kunnes irtaantui näistä vuonna 1904 ja liittyi vuosia myöhemmin bolshevikkeihin. Venäjän vuoden 1905 vallankumouksen yhteydessä Trotski palasi kotimaahansa ja saavutti suurta huomiota karismaattisena puhujana ja agitaattorina. Vielä samana vuonna hänet kuitenkin pidätettiin tsaarin poliisin toimesta uudelleen ja karkotettiin maasta. Ulkomailta käsin hän toimi perustamansa Pravda-lehden päätoimittajana.
Vuonna 1917 Trotski palasi vallankumouksellisen tilanteen houkuttamana jälleen Venäjälle ja oli keskeisenä organisaattorina mukana toteuttamassa bolshevikkien lokakuun vallankumousta. Vallankumouksen jälkeen Trotski nimitettiin uuden neuvostohallituksen sotilas- ja laivastoasiain kansankomissaariksi, missä roolissa hän oli keskeisenä luomassa puna-armeijaa ja johtamassa sitä valkoisia armeijoita vastaan käydyssä sisällissodassa.
Trotskin syrjäyttäminen
Trotskia pidettiin Leninin vahvimpana seuraajaehdokkaana, mutta Stalinin ja hänen liittolaistensa onnistui syrjäyttää tämä puolueen johdosta. Stalinin ja Trotskin vastakkainasettelu huipentui Trotskin puolueesta erottamiseen ja maansisäiseen karkotukseen ajamiseen. Vuonna 1929 Trotski lopulta karkotettiin kokonaan Neuvostoliitosta. Trotski eli maanpaossa ensin Turkissa, sitten Ranskassa, Norjassa ja lopulta Meksikossa. Maanpakolaisuutensa aikana Trotski kunnostautui Stalinin ja stalinismin kovaäänisenä kriitikkona ja julkaisi lukuisia aiheeseen liittyviä kirjoituksia. Stalinin agentti murhasi hänet lopulta jäähakulla toukokuussa 1940.
Stalinistinen historiankirjoitus on pyrkinyt pyyhkimään Trotskin kokonaan pois Neuvostoliiton historiasta. Trotskin mainetta ei myöskään puhdistettu edes glasnostin aikana. Tätä nykyä Trotskin vaikutus näkyy marginaalisena trotskilaisena suuntauksena vasemmistolaisen liikkeen sisällä. Näkyvää jalansijaa trotskilaisuus on saanut lähinnä Englannissa ja Ranskassa.