Terijoen hallituksen kautta Neuvostojohtoon
Otto Wille Kuusinen syntyi Laukaalla köyhään räätäliperheeseen vuonna 1881. Tiedonjanoinen nuorukainen luki itsensä ensin ylioppilaaksi ja sen jälkeen filosofian kandidaatiksi. Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen Kuusinen liittyi vuonna 1905 suurlakon ja vallankumouksellisen ilmapiirin innoittamana. Politiikka vei nopeasti yhä enemmän Kuusisen ajasta ja vuodesta 1907 lähtien hän toimi sosialidemokraattisen Työmies-lehden toimittajana.
Kuusisen poliittinen nousu oli nopeaa: vuonna 1908 hänet valittiin kansanedustajaksi, ja vuonna 1911 puolueen puheenjohtajaksi. Sosialismin teoreetikkona Kuusinen vaikutti huomattavalla tavalla puolueensa linjauksiin. Alunperin maltillinen Kuusinen kannatti sosialistien ja porvarien yhteistyötä. Myöhemmin hänen kantansa muuttui ja hän toimi lopulta Suomen sisällissodassa 1918 yhtenä punaisen Suomen keskeisistä johtohahmoista. Sodan jälkeen Kuusisen onnistui paeta Neuvosto-Venäjälle, missä hän oli keskeisenä hahmona mukana perustamassa maanalaista Suomen kommunistista puoluetta.
- Neuvostoliitossa Kuusinen toimi Kommunistisen internationaalin eli Kominternin johdossa 1921&8211;1939. Suomen ja Neuvostoliiton välisen talvisodan puhjettua marraskuussa 1939 Stalin nimitti Kuusisen ns. Terijoen hallituksen pääministeriksi. Talvisodan jälkeen Kuusinen toimi vuosina 1940&8211;1956 Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan johdossa.
Otto Wille Kuusinen oli yksi harvoista vanhan kaartin kommunisteista jotka onnistuivat välttymään Stalinin valtakauden puhdistuksilta. Kuusinen kuoli Moskovassa 82-vuotiaana vuonna 1964 ja hänet haudattiin Kremlin muuriin korkeimpien neuvostojohtajien tapaan.
- Politiikan vastapainona Otto Wille Kuusinen harrasti runoutta. Esimerkiksi Kansainvälisen suomalaiset sanat ovat lähtöisin Kuusisen kynästä. Kuusisen tytär Hertta Kuusinen (1904&8211;1974) oli Suomen kommunistisen liikkeen näkyvimpiä hahmoja.